Nad F1 sa vznáša ďalší škandál: Šéf FIA vraj ovplyvňoval výsledky!

Akoby nestačilo, že teraz formula 1 rieši kauzu nevhodného správania šéfa tímu Red Bull Christiana Hornera a celého podivného (ne)vyšetrovania, ...

Akoby nestačilo, že teraz formula 1 rieši kauzu nevhodného správania šéfa tímu Red Bull Christiana Hornera a celého podivného (ne)vyšetrovania, je tu už ďalšia kauza, do ktorej je zaplatený sám prezident Medzinárodnej automobilovej federácie FIA Muhammad bin Sulajím!

Fotogaléria

Podľa BBC je totiž vyšetrovaný kvôli údajnému ovplyvňovaniu výsledkov v F1, konkrétne mal zasiahnuť a zrušiť penalizáciu udelenú Fernandovi Alonsovi pri vlaňajšej GP Saudskej Arábie. A tým prekročil svoje právomoci.

 

Mnohí fanúšikovia efjednotky si spomenú na zmätky, ktoré sa tam pred takmer rokom udiali. Alonso prišiel v Saudskej Arábii tretí, na stupňoch víťazov prevzal trofej, aby sa čoskoro dozvedel, že mu nepatrí. Od komisárov dodatočne dostal desaťsekundovú penalizáciu, čím bol odsunutý na štvrtú priečku za George Russella. Španiel mu pokorne odovzdal pohár, aby si ho zase za dve hodiny vzal späť, pretože mu trest zčistajasna vymazali.

Tímový šéf stajne Red Bull Christian Horner.
Kauza Horner nekončí: Verstappen varuje pred explóziou v tíme Red Bull Zobraziť článok

 

Alonso totiž najprv schytal päťsekundový trest za zlé postavenie na štartovom rošte. Ten si odpykal pri zastávke v boxoch. Na vozidle sa síce podľa pravidiel nepracovalo, lenže autá sa dotkol mechanik so zadným zdvihákom. Zostalo to bez povšimnutia, až až 13 minút po prejdení cieľom bol Alonso znovu potrestaný. „Dnes to ale bolo o biednom výkone FIA, nie tak o mojom sklamaní. Nemôžete predsa niekomu udeliť trest po viac ako 30 kolách!“ povedal vtedy skúsený Španiel.

Že bol ale trest nakoniec zrušený, sa malo stať práve na popud Sulajíma. Píše sa v správe pracovníka FIA pre etickú komisiu, ktorú má BBC k dispozícii. V správe pracovníka pre dodržiavanie pravidiel Paola Basarriho sa podľa BBC uvádza, že Sulajím navádzal komisára, aby zrušili svoje rozhodnutie o treste. FIA skutočne trest dodatočne zrušila s vysvetlením, že pravidlá boli vágne a že budú dodatočne upravené, aby zneli jednoznačnejšie.

Jaroslav Jartim skončil za mrežami.
Známy český MMA bojovník skončil vo väzení: TOTO je dôvod Zobraziť článok

Tak sa aj stalo. Hoci vtedy v prípade Alonsa najskôr zvíťazil „sedliacky“ rozum, je zrejmé, že pokiaľ etická komisia udalosti potvrdí, prekročil Sulajím svoje kompetencie prezidenta FIA. Etická komisia by podľa BBC mala vydať svoje stanovisko počas štyroch až šiestich týždňov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});