Lillian Slušnej robí radosť prekonávať Martinu Moravcovú: Dcéra gymnastky a hokejistu žiari v bazéne

Je to talent, aký sme tu už dávno nemali. Tento chýr, ktorý o nej šiel, bol dôvodom, že sme sa za Lillian Slušnou vybrali. Stretli sme ...
  • Zdroj: mh

Je to talent, aký sme tu už dávno nemali. Tento chýr, ktorý o nej šiel, bol dôvodom, že sme sa za Lillian Slušnou vybrali. Stretli sme sa v Šamoríne, kde v miestnom bazéne hltala posledné tréningové dávky pred odchodom na ďalší test svojho talentu - svetový šampionát v krátkom bazéne v Melbourne.

O cieľoch sa jej hovoriť nechcelo, iba tichým hlasom poznamenala, že ak pošle nejaký ďalší rekord Martiny Moravcovej do histórie, bude spokojná.

FOTOGALÉRIA: Lillian Slušná

Jej meno zarezonovalo v septembri, keď na juniorských MS v Lime získala historický bronz na 50 m motýlik a talent potvrdzila prekonaním rekordu Martiny Moravcovej. V októbri vymazala výkonom 24,77 s
na 50 m v. sp. legendu, ktorá onen výkon zaplávala v roku, keď sa Lillian narodila!

S Martinou sa veľmi túži stretnúť. „Viem o nej veľa, ale osobne sme sa ešte nestretli. Ona žije v Amerike, ja som tu na Slovensku,“ povzdychla si sympatická dievčina, ktorej schopnosti skúsený tréner Pavol Sirotný opísal takto: „Prišla sa mi ukázať a po pár metroch vo vode bolo jasné, že je to žubrienka!“

Kvôli chrbtici

Dcéra hokejistu a gymnastky sa pritom do bazéna dostala na odporúčanie detskej lekárky kvôli krivej chrbtici. „Od piatich rokov som sa venovala športovej gymnastike, ktorú moja mama trénuje. Kým to šlo, robila som oba športy, ale potom som sa musela rozhodnúť. Vyhralo plávanie,“ spustila rodáčka z Popradu, ktorá sa dnes smeje nad tým, že z plaveckého kurzu, do ktorého ju prihlásili, ostala v bazéne jedine ona.

Hneď 3 medaily

Plávanie má rada celé, no najradšej má 50 m kraul, motýlik a znak. Jej úspechy vraj presne eviduje jej mamina. Ona sama si spomína na prvé preteky v ôsmich rokoch. „Tréner mi odmeral čas na päťdesiatke kraul a prekvapil ho. Išla som na preteky a doniesla tri medaily,“ smeje sa pri spomienke na začiatky Lillian.

V týchto dňoch je už v Austrálii, na svetovom šampionáte v krátkom bazéne v Melbourne v seniorskej konkurencii. „Každé preteky sú pre mňa školou. Som dobrá žiačka aj v škole. Dúfam, že po takých lekciách prídu medaily aj z vrcholných podujatí a ešte viac prekonaných rekordov,“ dodala členka GPO Svit.

Na snímke slovenská plavkyňa Andrea Podmaníková.
Podmaníkovú delili tri stotiny od semifinále, stala sa druhou náhradníčkou Zobraziť článok

Už dva rekordy

Lillian hneď v prvý deň MS v krátkom bazéne prekonala dva rekordy. Ako členka štafety na 4 x 100 m v. sp. spolu s Tamarou Potockou, so Zorou Ripkovou a s Teresou Ivanovou skončili desiate a ich čas 3:39,23 min. je novým slovenským seniorským rekordom. Potom vo svojej najsilnejšej disciplíne 50 m motýlik zaplávala juniorský rekord časom 26,30 s, keď hranicu rekordu posunula o 0,24 s.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});