Tragická správa z Česka: Na Veľkonočnú nedeľu zomrel dvojnásobný olympijský medailista

Podujatie, na ktorom bol rok čo rok čestným hosťom, sa mu stalo osudným. Vo veku 80 rokov tragicky zomrel dvojnásobný olympijský medailista ...
  • Zdroj: iStock

Podujatie, na ktorom bol rok čo rok čestným hosťom, sa mu stalo osudným. Vo veku 80 rokov tragicky zomrel dvojnásobný olympijský medailista Pavel Svojanovský.

Legenda československého veslovania, ktorá s bratom Oldřichom v posádke získala striebro na olympijských hrách v Mníchove 1972 a bronz o štyri roky neskôr v Montreale, prišla na Vysočinu dekorovať najlepších atlétov populárneho bežeckého podujatia, ktorému šéfuje rekordérka v behu na 800 metrov Kratochvílová.

Ako informoval blesk.cz, starší zo súrodeneckého pár bol ako vždy elegantný, vitálny a v dobrom rozmare. Presne taký, akého ho všetci poznali. Popri trati povzbudzoval bežcov potleskom.

Tých najlepších išiel po pretekoch odmeniť na improvizované pódium. „Bol to príves, na ktorom boli stupne víťazov,“ povedal Blesku jeden z bežcov.

Stačil okamih nepozornosti a Svojanovský šliapol do prázdna. Takmer dvojmetrový chlap ako hora sa nekontrolovateľne zrútil k zemi.

„Spadol priamo na hlavu. Krvácal. Bohužiaľ, záchranári bezprostredne po pretekoch odišli, takže sa čakalo asi päť minút na sanitku,“ prezradil jeden z aktérov 38. ročníku Behu Jarmily Kratochvílovej.

Po príchode sanitky nasledoval rýchly transport do nemocnice v Havlíčkovom Brode. Odtiaľ prišla počas Veľkonočnej nedele tá najsmutnejšia správa.

„Je mi to veľmi ľúto. Pavel s bratom Oldom boli jedným z motorov Českého klubu olympionikov. Pre veslovanie a český šport je to veľká strata. Úprimnú sústrasť celej rodine a všetkým blízkym,“ kondoloval šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval.

Paulína si rodičovstvo užíva.
Tri generácie slovenských športovkýň odhaľujú svoje veľkonočné tradície: Ktorá z nich vie upliesť korbáč? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});