Na MS debutovala dcéra legendárnej Moravcovej: Karolína napodobnila mamu

Najúspešnejšia plavkyňa slovenskej histórie Martina Moravcová (48) si vychováva nasledovníčku.
  • Zdroj: Archív/MM

Najúspešnejšia plavkyňa slovenskej histórie Martina Moravcová (48) si vychováva nasledovníčku.

Jej dcéra Karolína Valko (13) našu krajinu premiérovo reprezentovala na vrcholnej súťaži, keď sa predstavila na MS v plaveckých športoch v Katare ako členka zmiešanej štafety na 4 x 1 500 m v diaľkovom plávaní, pričom je najmladšia v našej výprave.

FOTOGALÉRIA: Karolína Valko

Moravcová debutovala na veľkom seniorskom podujatí ako 16-ročná, keď bola vtedy najmladšou členkou československej výpravy na OH 1992 v Barcelone. Jej dcéra Karolína zažila svoju premiéru medzi ženami už ako 13-ročná na svetovom šampionáte.

„Moja dcéra si zaslúži byť hodnotená sama za seba. Želám jej, aby si budovala vlastnú športovú cestu,“ uviedla pre Nový Čas naša legenda na paralelu toho, že obe začali kariéru ako najmladšie v reprezentácii.

Smutný fakt

Menší rozdiel je v tom, že Moravcová bola vo veku 16 rokov už seniorka, keďže vtedy sa končili juniorské kategórie v 15 rokoch, kým teraz sú juniorky až do veku dospelosti. S Karolínou plávala v slovenskej štafete aj jej rovesníčka Lucia Slámová (13), ktorá je od nej o tri mesiace staršia. „Karolína je seniorskou majsterkou SR na 1 500 m v bazéne. Chcem však poukázať na smutný fakt, že zo strany iných starších dievčat a ich trénerov nie je záujem venovať sa vytrvalostným disciplínam,“ konštatovala Moravcová.

Slovenská biatlonistka Ema Kapustová obsadila v pretekoch s masovým štartom na 9 km na juniorských ME v poľských Jakuszyciach 3. miesto.
Perfekné umiestnenie: Ema Kapustová medzi tromi najlepšími Zobraziť článok

Jej dcéra dostala šancu v rámci štafetového projektu, vďaka ktorému majú naši mladí plavci nabrať skúsenosti do budúcnosti. „Dieťa vždy nesie meno svojich rodičov, ale v športe nejde o rodinné dedičstvo. Každý športovec je individualitou s vlastným fondom. Karolína stojí na začiatku svojej cesty a kam ju jej húževnatosť posunie, je len na nej. Žiaden rodič za ňu vo vode nepláva,“ doplnila naša plavecká legenda s tým, že ona nastavila latku vysoko, preto ich netreba z tohto pohľadu porovnávať.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});