Získal Slovensku prvú olympijskú medailu: Obávaný strelec oslavuje jubileum!

Jozef Gonci, ktorý konkurenciu dlhý čas „valcoval“ ako kedysi fenomenálny skokan o žrdi Sergej Bubka, dostal prezývku Bubka kráľovskej ...
  • Zdroj: TASR

Jozef Gonci, ktorý konkurenciu dlhý čas „valcoval“ ako kedysi fenomenálny skokan o žrdi Sergej Bubka, dostal prezývku Bubka kráľovskej puškárskej disciplíny 3x40 od francúzskeho súpera Jeana-Pierra Amata.

No história slovenského športu si ho bude navždy pamätať ako toho, kto pre samostatné Slovensko získal prvú olympijskú medailu. Ani sa nechce veriť, že je už z neho päťdesiatnik.

Z Atlanty v roku 1996 vybojoval Jozef bronz v ľubovoľnej malokalibrovke 60. Mal vtedy 22 rokov, keď 25. júla 1996 získal ako prvý reprezentant slovenskej výpravy nečakaný bronz v ľubovoľnej malokalibrovke 3x40 (po 40 výstrelov v polohách ležmo, kľačmo a stojmo).

Odvtedy sa s jeho meno spájajú samé úspechy. Za svoju športovú kariéru v rokoch 1992 až 2012 získal množstvo trofejí, medzi nimi dvakrát bronz na OH (Atlanta 1996 a Atény 2004), dva tituly majstra sveta (1998 a 1999) a sedem titulov majstra Európy.

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});