Získal Slovensku prvú olympijskú medailu: Obávaný strelec oslavuje jubileum!

Jozef Gonci, ktorý konkurenciu dlhý čas „valcoval“ ako kedysi fenomenálny skokan o žrdi Sergej Bubka, dostal prezývku Bubka kráľovskej ...
  • Zdroj: TASR

Jozef Gonci, ktorý konkurenciu dlhý čas „valcoval“ ako kedysi fenomenálny skokan o žrdi Sergej Bubka, dostal prezývku Bubka kráľovskej puškárskej disciplíny 3x40 od francúzskeho súpera Jeana-Pierra Amata.

Ako sám prezradil, čo sa pamätá, vždy sa venoval športu. Rodák z Košíc žil samozrejme najmä hokejom: „Pamätám si, že keď sme v roku 1985 vyhrali MS v hokeji, do desať minút po skončení zápasu v televízii sme boli decká z paneláku na ihrisku a hrali sme hokej. Samozrejme sme si dali prezývky našich hokejistov. Rusnák, Liba, Lukáč - to boli naše vzory.“

So streľbou začínal ako 11-ročný v rodnom meste. Už v juniorskej kategórii sa v troch disciplínach zaradil medzi svetovú špičku. Gönci je držiteľom celkovo 84 medailí (72 seniorských a 12 juniorských) z vrcholných podujatí ako OH, MS, ME a SP. „Moje úspechy patria histórii, ale ak by som mal niečo výnimočné pomenovať, tak som nesmierne hrdý na fakt, že som pre Slovensko získal prvú olympijskú medailu v samostatnej ére," zdôraznil pre TASR Gönci, ktorý ukončil kariéru v roku 2008, no od športu nikdy neodišiel.

Bol trénerom športovej streľby, riaditeľom odboru riadenia športu vo VŠC DUKLA, štátnym tajomníkom pre šport na Ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu, predsedom správnej rady Fondu na podporu športu. Bol aj viceprezident Slovenského olympijského a športového výboru, od septembra 2021 je členom výkonného výboru SOŠV.

Slovenský cyklista Peter Sagan.
Peter Sagan šokoval fanúšikov mimoriadnou správou: Podstúpim operáciu! Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});