100 dní do Paríža: TOTO sú najväčšie medailové nádeje Slovákov

Dnes sa začína odpočítavanie 100 dní do začiatku olympijských hier v Paríži. Slovensku sa na nich črtá najmenšia výprava, ktorá môže ...

Dnes sa začína odpočítavanie 100 dní do začiatku olympijských hier v Paríži. Slovensku sa na nich črtá najmenšia výprava, ktorá môže mať odhadom len okolo 30 športovcov. Napovedá tomu aj fakt, že aktuálne máme len 14 miesteniek, čo je historicky o takomto čase najmenej. Je z toho rozčarovaný aj šéf Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel (54). Ten však verí v medailové úspechy.

Fotogaléria

„Čakal som, že tých miesteniek budeme mať už výrazne viac,“ povedal Siekel, podľa ktorého našim športovcom zatiaľ veľmi nepraje šťastie. „Stolným tenistom ušiel postup na OH minulý týždeň tesne, zápasníkom podobne, ale stále bojujú. V športe rozhodujú malé detaily a možno len jeden bod vás delí od slávy, resp. toho, že sa ani na olympiádu nedostanete,“ pripojil.

Horúce želiezka

Podľa neho si miestenku do Paríža môžu v blízkej dobe zabezpečiť skejtbordista Richard Tury či džudista Márius Fízeľ: „Pevne verím, že sa kvalifikujú aj ďalší atléti, no máme tam viacero horúcich želiezok, pričom každému budeme držať palce a sledovať, ako dopadne.“ Prezident SOŠV zároveň verí, že pokiaľ by to teraz nevyšlo, športovcov to neodradí a zabojujú aj do OH 2028 v Los Angeles.

Medailové nádeje

Najväčšie nádeje vkladá šéf nášho olympizmu do strelcov a vodákov. „Slovenskí strelci už niekoľko olympijských cyklov dokazujú, že patria k najväčším favoritom vo svojich disciplínach. Verím, že to tak bude aj v Paríži. Vkladáme do nich oprávnene nádeje. Navyše oni sú na takej úrovni, že sú ochotní výzvy prijať a môžu byť inšpiráciou pre ostatných športovcov v tíme,“ uviedol.

Legenda vodného slalomu Michal Martikán sa do športového dôchodku nechystá.
Legendárny Martikán: Na olympiádu pred päťdesiatkou?! Zobraziť článok

„Vodácke športy tvoria tiež dlhé roky úspešnú časť našich výprav,“ pripojil Siekel, ktorý je presvedčený, že ani ostatní slovenskí športovci sa nestratia a môžu príjemne prekvapiť. „Neviem, kto by mohol medailovo šokovať ako naposledy golfista Rory Sabbatini, no niekto, s kým teraz veľmi nepočítame, pozitívne vyskočí,“ doplnil.

Slovenské miestenky OH 2024

Danka Barteková (39) strelectvo - skeet

Jakub Grigar (26) vodný slalom - K1

Gabriela Gajanová (24) atletika - 800 m

Nora Jenčušová (22) cyklistika

Marián Kovačócy (39) strelectvo - trap

Zuzana Paňková (19) vodný slalom - C1

Zuzana Rehák Štefečeková (40) strelectvo - trap

Eliška Mintálová (25) vodný slalom - K1

Patrik Jány (26) vzduchová puška 10 m

Juraj Tužinský (39) vzduchová pištoľ 10 m

Viktória Forsterová (22) atletika - 100 m prekážok

Vanesa Hocková (24) strelectvo - skeet

Matej Beňuš (36) vodný slalom - C1

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});