Jamrichová môže podľa odborníkov urobiť dieru do tenisového sveta: Ako nezabiť Renčin talent?

Čerstvá juniorská grandslamová šampiónka v dvojhre z Australian Open Renáta Jamrichová (16) prežíva najkrajšie obdobie v živote. Jej ...
  • Zdroj: TASR

Čerstvá juniorská grandslamová šampiónka v dvojhre z Australian Open Renáta Jamrichová (16) prežíva najkrajšie obdobie v živote. Jej výkony naberajú grády a športoví fanúšikovia si mädlia ruky, že Slovensko má konečne tenistku, ktorá má na to, aby urobila dieru do sveta.

Aktuálne je juniorskou svetovou jednotkou a dvaja tenisoví odborníci Matej Lipták a Dominik Hrbatý sa zhodli na tom, že by raz mohla byť aj ženskou svetovou jednotkou. 

FOTOGALÉRIA: Renáta Jamrichová

Že odvážne? Podľa spomínaných odborníkov vôbec nie, no ozývajú sa aj hlasy, aby sa mladej Trnavčanke nestalo to, čo jej predchodcom. Teda mladým Slovákom a Slovenkám, ktorí grandslamovú juniorku vyhrali, no v seniorskej konkurencii sa už presadiť nedokázali tak, ako sa to očakávalo. Z našich, ktorí v minulosti grandslamovú juniorku vyhrali, či sa prebojovali do finále, to v renkingu dotiahla najvyššie Magda Rybáriková, ktorá bola v marci 2018 na 17. priečke, no ani ona svoj potenciál nedostala tam, kde mohla.

Tu sú názory uznávaných slovenských tenisových trénerov, ktorým sme položili dve rovnaké otázky:

1. V čom je Renča iná ako naši predošlí juniorskí víťazi?

2. Ako nezabiť Jamrichovej talent?

Zľava bývala ruská tenistka Maria Šarapovová (36), Roger Federer (42) a lyžiarka Lindsey Vonnová (39).
Športové krásky v náručí Federera: Tenisová legenda predstavila novú luxusnú značku! Zobraziť článok

Dominik HRBATÝ (46):

1. Myslím, že tak nedopadne. Má totiž omnoho väčšie herné predpoklady ako jej juniorskí predchodcovia v slovenských farbách. Má oveľa lepšie technicky zvládnuté údery, ale najmä jej štýl hry je moderný, je to štýl, ktorým je nebezpečná. Hráči, ktorí boli dobrí juniori, vyhrali grandslam či boli svetovou jednotkou, mali problém, že väčšinou hrali pomaly, nemali ten poten-
ciál do budúcnosti alebo mali aj technické limity vo svojej hre. Čo totiž stačí v junioroch, tak nemusí stačiť v mužskom a ženskom tenise.

2. Trénoval som dve juniorské svetové jednotky a je veľmi dôležité, aby plánovali dobre turnaje. Mnohí mladí hráči, ktorí sú svetové jednotky, sú zvyknutí vyhrávať všetko a podľa mňa chcú hrať prirýchlo veľké turnaje, no tam zistia, že mužský a ženský tenis je o niečom inom. V juniorskom to je oveľa pomalšie, tam stačí mnohokrát iba prehadzovať alebo dať do kurtu. Medzi dospelými je to iné a najlepších juniorov začnú zdolávať rovesníci, ktorých oni predtým pohodlne zdolávali. Prestanú si veriť a je zle. Hlava potom ovplyvňuje ich konanie. Tenis je o hlave. Preto je podľa mňa lepšie ísť radšej na malý turnaj a tam vyhrať päť zápasov v rade, prípadne ho vyhrať. Hráčovi to dá oveľa viac, ako keď na veľkom turnaji vypadne hneď v prvom kole, či sa nedostane z kvalifikácie. Zahrať na veľkom turnaji dobrý výsledok v tenise nič neznamená. To sa nepočíta. Tenis berie len víťazstvo.

Súboj medzi Alcarazom a Zverevom prerušila invázia včiel.
Nečakaná návšteva na turnaji v Indian Wells: Alcaraza vydesili tisícky včiel! Zobraziť článok

Matej LIPTÁK (46)

1. Renčin talent je nesporný, ale ja ju vnímam ako výnimočnú v tom, že má obrovský potenciál a má úplne iné mentálne nastavenie ako hráčky, ktoré v minulosti boli v jej pozícii. Už teraz disponuje obrovskými zbraňami, ktorými sa môže presadiť v ženskom tenise. Miluje výzvy, hrať zápasy a jednoznačne to mentálne nastavenie ja u nej vnímam tak, že ide po tých najvyšších métach. Pre mnoho našich je métou dostať sa do stovky. To je rozdiel oproti napr. Češkám, ony chcú byť v TOP 10, najlepšie na svete. Prečo by aj Renča nemohla mať sen stať sa najlepšou na svete! A toto nastavenie ona má! Ďalej je dôležité, aby sa po prvé neuspokojila, po druhé správne plánovala turnaje a po tretie ostala zdravotne v poriadku.

2. Dôležité je, aby bola obklopená správnymi ľuďmi. Renča má veľmi silné rodinné zázemie a je pri nej skvelý tím na čele s Jánom Matúšom, ktorý jej venuje všetok svoj čas a verí jej možno viac ako ona sama sebe. Dôležité sú aj podmienky, ktoré ona má vytvorené v rámci NTC. Lepšie na Slovensku ani nie sú! K tomu by som pridal potrebu domácich vzorov a konkurencie na turnajoch. Ak toto nemáte doma, musíte to hľadať v zahraničí. A potom to je počet turnajov, kde môže hráčka talent rozvíjať. Niektoré krajiny ako Taliansko, Portugalsko, Španielsko, Británia už majú veľa turnajov, ktoré sú zamerané na prechod z juniorského veku do ženského a adaptovať sa na ženský tenis je pre ne jednoduchšie.

Holandský tenista Tallon Griekspoor si vybil zlosť na rakete.
Holandskému tenistovi rupli nervy: Prehral tajbrejk a potom to prišlo Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});