Obranca berlínskej Herthy Pekarík prehovoril o svojej budúcnosti: Láka ma pozícia trénera detí!

Skoncuje s futbalom alebo to ešte potiahne aj v nasledujúcej sezóne? Rozhodnutie si necháva futbalový obranca Herthy Berlín Peter Pekarík ...
  • Zdroj: TASR

Skoncuje s futbalom alebo to ešte potiahne aj v nasledujúcej sezóne? Rozhodnutie si necháva futbalový obranca Herthy Berlín Peter Pekarík (37) zatiaľ pre seba. V rozhovore pre Nový Čas však naznačil, že si vie predstaviť pokračovanie na klubovej úrovni, no definitíva padne až v lete.

Na scéne nemeckej bundesligy je už pätnásty rok, z toho väčšinu sezón strávil v Herthe. Práve s ňou sa spája aj budúcnosť žilinského rodáka, ktorý v nej pôsobí už 12 rokov.

FOTOGALÉRIA: Peter Pekarík

Tréner Pál Dárdai o vás povedal, že ste vzorom a dôležitou kontaktnou osobou pre mladých hráčov Herthy. Ako sa to prejavuje v praxi?

- Snažím sa byť im príkladom. Pri spoločných i individuálnych tréningoch, regenerácii, životospráve. Viacerí chodia za mnou po radu. Keď ma vidia hodinu pred a hodinu po tréningu v posilňovni, pýtajú sa ma, kde beriem aj po toľkých rokoch takú veľkú motiváciu. Zaujíma ich moja každodenná tréningová rutina a aj to, čo robím pre futbal vo voľnom čase.

Vlani ste predĺžili zmluvu o jeden rok. Uvažujete o tom aj v lete, alebo skončíte na klubovej úrovni?

- Túto otázku si vyhodnotím po skončení tejto sezóny. Fyzicky sa cítim výborne a z futbalu mám stále veľkú radosť. Aj preto si viem predstaviť, že budem pokračovať ďalej, no týmto rozhodnutím sa teraz nezaťažujem.

V tejto sezóne ste naskočili len do 2 zápasov. Je to už viac o odovzdávaní skúseností mladíkom?

- Pred zápasom s SV Wiesbaden prišlo k ochoreniu viacerých členov realizačného tímu. Od trénera Dárdaia som dostal na starosť rozcvičky hráčov pred zápasom a počas neho. Bola to výborná skúsenosť. S trénerom často komunikujeme aj na témy zápasov, tréningov alebo kabíny. Stále sa však naplno koncentrujem na moju výkonnosť a pozíciu hráča. Všetko ostatné príde neskôr.

Talentovaný futbalista Lamin Yamal.
Barcelona odmietla 200 miliónov eur za tohto mladíka: Predá ho len za miliardu! Zobraziť článok

Klub vám po kariére ponúka možnosť pracovať v jeho akadémii. Rozmýšľate nad trénerskou dráhou?

- Vedenie Herthy si želá, aby som v klube pôsobil aj po skončení kariéry. Toto želanie mi vpísali aj do zmluvy. Áno, láka ma pozícia mládežníckeho trénera, pri ktorej by som mohol odovzdávať moje dlhoročné skúsenosti mladšej generácii. V tomto vidím moju ďalšiu futbalovú víziu.

Za roky vernosti, oddanosti a poctivých služieb v prospech Herthy ste si vyslúžili v klube i u fanúšikov prezývku Pán spoľahlivý. Ako vám to padne?

- Túto prezývku mám rád. Za doterajšie služby v drese Herthy sa mi zo strany našich skvelých fanúšikov dostalo vždy veľkej podpory. Stále dokážu oceniť, že som v Herthe ostal dlhé roky, a to aj vtedy, keď to nebolo pre klub najľahšie. Majú radi moju vernosť a oddanosť tomuto klubu. A aj ich veľká podpora ma neustále motivuje na sebe tvrdo pracovať. Čerpám z nej veľa pozitívnej energie.

ME budú v Nemecku, ktoré je už vaším druhým domovom. Dáte práve tam definitívnu bodku za bohatou reprezentačnou kariérou?

- Som rád, že šampionát bude v krajine, kde pôsobím podstatnú časť profesionálnej kariéry. Všetko ostatné nechávam prirodzene plynúť. To, čo viem ovplyvniť, je daný moment, na ktorý sa stopercentne koncentrujem. Nič iné momentálne neriešim.

Môžete byť spolu s Jurajom Kuckom rekordérom na všetkých 4 vrcholných podujatiach, na ktoré sa Slovensko prebojovalo. Ako to vnímate?

- Ak sa dostanem do nominácie na ME 2024 v Nemecku, splní sa mi môj ďalší veľký sen a cieľ. V kvalifikácii som zasiahol do deviatich z desiatich zápasov. Už aj tento fakt pre mňa veľa znamená, pretože opäť píšeme úspešné riadky histórie našej reprezentácie.

Rozhodca Patrick Ittrich zachránil pohotovým zásahom Josuhovi Guilavoguimu život.
V civile je policajt: Rozhodca hrdinom, futbalistovi zachránil život! Zobraziť článok

V nedávnej ankete najlepšej slovenskej jedenástky za posledných 30 rokov ste dostali od fanúšikov najviac hlasov, viac ako Marek Hamšík. Čo to pre vás znamená?

- O tom som si netrúfal ani uvažovať. Toto víťazstvo mi okrem futbalových odborníkov dopriali najmä naši fanúšikovia, a preto má pre mňa ešte oveľa väčšiu hodnotu. Anketu beriem ako ocenenie za moju dlhoročnú reprezentačnú a klubovú prácu a ďakujem za každý hlas. Veľmi si vážim najmä staršiu generáciu hráčov, ktorí mi boli v mojich začiatkoch vzorom. Všetci majú môj veľký rešpekt.

Čo vás aj vo vyššom futbalovom veku stále ženie vpred?

- Dôležité je, že som v dobrej fyzickej forme a vek ma zatiaľ nelimituje. V tohtosezónnych kondičných testoch som bol z celého kádra tretí najlepší. Vpred ma ženú vízia, ciele a športové sny. Keď dosiahnem nejakú métu, hneď si dám ďalšiu. Podstatné je neuspokojiť sa a nezostať stáť na mieste, lebo príde stagnácia. Veľmi mi pomáha ochota učiť sa nové veci.

Hráč Verony Thomas Henry odchádza z ihriska po tom, ako ho zasiahol hlavou tréner Lecce.
Suslov a Duda svedkami nechutného incidentu: Ich spoluhráča knokautoval tréner Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});