Olympijská medailistka kritizovala Lukašenka, teraz schytala tvrdý trest!

Najskôr útek z rodného Bieloruska na Ukrajinu, následne presun do Poľska kvôli ruskej invázii. Po tom, čo sa bieloruská plavkyňa musela ...
  • Zdroj: instagram.com/@a.herasimiena

Najskôr útek z rodného Bieloruska na Ukrajinu, následne presun do Poľska kvôli ruskej invázii. Po tom, čo sa bieloruská plavkyňa musela vysporiadať s niekoľkými životnými prekážkami, prišla ďalšia rana v podobe odsúdenia.

Aljaksandra Herasimjenová (36) patrí k verejným odporcom diktátorského režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, dôsledkom čoho musí už niekoľko rokov žiť v exile.

Tentokrát jej len niekoľko dní pred vlastnými narodeninami uštedril jej náročný život ďalšiu ranu, ktorou je dvanásťročný trest odňatia slobody. Súčasťou rozsudku je taktiež zabavenie bytu, auta a finančného obnosu vo výške 40 000 eur na jej bankových účtoch.

Hlavnou príčinou obvinenia má byť vyzývanie na sankcie proti Bielorusku a rozširovanie dezinformácií o udalostiach po voľbách v roku 2020.

O rozsudku informovala organizácia Vjasna, ktorá uviedla, že športovkyňa bola odsúdená spolu s opozičným aktivistom Alexandrom Opejkinom. Podľa tejto ľudskoprávnej organizácie sa v Bielorusku nachádza viac ako 1400 politických väzňov.

„Utekáme už dlho. Tí, čo odišli, boli najlepší z bieloruskej spoločnosti. Sú to ľudia, ktorí boli proti tomu, čo sa dialo po voľbách a taktiež tí, čo protestovali proti násiliu a prejavovali svoje názory,“ vyjadrila sa úspešná plavkyňa začiatkom roku 2022 pre agentúru Reuters.

Niekoľkonásobná olympijská medailistka v reakcii na obvinenia založila nadáciu BSSF, ktorá poskytuje finančnú a právnu pomoc športovcom z Bieloruska, ktorí sú prenasledovaní režimom.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});