Tvrdý trest pre trojnásobnú olympijskú medailistku: Lukašenkov režim nemá s nikým zľutovanie

V neprítomnosti bola niekdajšia trojnásobná olympijská medailistka Alexandra Herasimenjová (36) odsúdená na 12 rokov väzenia. Bývalá ...
  • Zdroj: Istockphoto

V neprítomnosti bola niekdajšia trojnásobná olympijská medailistka Alexandra Herasimenjová (36) odsúdená na 12 rokov väzenia. Bývalá plavkyňa je dlhodobo veľkou kritičkou režimu prezidenta Alexandra Lukašenka (68) a žije v exile.

Na archívnej snímke z 20. júna 2022 talianski reprezentanti v synchronizovanom plávaní Giorgio Minisi a Lucrezia Ruggierová počas vystúpenia v technických miešaných pároch na MS v plaveckých športoch v Budapešti.
Ďalšia zmena pred olympijskými hrami v Paríži 2024: V tejto disciplíne sa prvýkrát predstavia aj muži Zobraziť článok

Herasimenjová bol bez prítomnosti odsúdená za vyzývanie k sankciám voči Bielorusku a rozširovanie nepravdivých informácii o udalostiach v krajine po kontroverzných voľbách v roku 2020, keď prezident Lukašenko obhájil svoj post. Niekdajšia plavkyňa dostala 12-ročný trest odňatia slobody. Súčasťou rozsudku bolo aj zabavenie bytu, auta a čiastky 48 000 dolárov. Informuje o tom organizácia Vjasna.

Do väzenia ale nepôjde, pretože už dlhší čas žije v exile. Momentálne by sa mala nachádzať v Poľsku. Trojnásobná olympijská medailistka v minulosti založila nadáciu BBSF, ktorá poskytuje finančnú a právnu pomoc bieloruským športovcom prenasledovaných režimom.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});