Šalátová misa má nového majiteľa! Kanadský tenis sa teší z historického úspechu

Tenisti Kanady sa stali prvýkrát v histórii víťazmi Davisovho pohára.
  • Zdroj: TASR/AP

Tenisti Kanady sa stali prvýkrát v histórii víťazmi Davisovho pohára.

Vo finálovom dueli v Malage si poradili s Austráliou 2:0. O rozhodujúci bod pre kanadské farby sa postaral Felix Auger-Aliassime, ktorý v súboji tímových jednotiek zdolal Alexa de Minaura 6:3, 6:4.

V úvodnej dvojhre zvíťazil Denis Shapovalov nad Thanasim Kokkinakisom hladko 6:2, 6:4. Kanaďania boli blízko k zisku "šalátovej misy" už v roku 2019, vo finále však nestačili v Madride na domácich Španielov. V tomto roku vyhrala Kanada obe mužské tímové súťaže, v januári triumfovala na ATP Cupe v Austrálii.

Auger-Aliassime podával počas celého finálového turnaja výborne výkony a v Malage nenašiel premožiteľa. Na začiatku duelu s de Minaurom nevyužil dva brejkbaly, no nevyviedlo ho to z miery. Za stavu 4:3 prelomil Austrálčanovo podanie a následne s prehľadom potvrdil brejk.

Kanaďan ťažil z výborného servisu, v dlhších výmenách dokázal zatlačiť de Minaura do defenzívy. V druhom dejstve rýchlo odskočil súperovi na 3:1. V šiestom geme prehrával 0:40, no vzápätí získal päť fiftínov za sebou a zápas už dotiahol do úspešného konca. V desiatom geme premenil hneď prvý mečbal.

Auger-Aliassime bol po historickom triumfe dojatý. "Cítim veľké emócie, ktoré je ťažké opísať slovami. Kanada čakala na tento moment veľmi dlho. Splnil sa mi veľký sen."

„S Denisom sme spolu od siedmich rokov vyrastali a snívali o tom, že raz získame daviscupovú trofej. Teraz je to realita. Tento úspech je dielo celého kolektívu, tvoríme super partiu. Veľká zásluhu na našom triumfe má aj kapitán tímu Frank Dancevic," zdôraznil 22-ročný rodák z Montrealu.

Skúsený Vasek Pospisil, ktorý po boku Augera-Aliassimea uspel v semifinálovej štvorhre proti Chorvátsku, sa pred slávnostným ceremoniálom rozplakal. "Podarilo sa nám niečo neuveriteľné. Hrať za svoju krajinu je niečo výnimočné a nemôže byť nič krajšie, ako vyhrať Davisov pohár. Potvrdilo sa, že máme skvelý tím, v ktorom je správna chémia, všetci spolu veľmi dobre vychádzame."

finále Davisovho pohára v Malage
Kanada - Austrália 2:0

Denis Shapovalov - Thanasi Kokkinakis 6:2, 6:4
Felix Auger-Aliassime - Alex de Minaur 6:3, 6:4
/Kanada vyhrala Davisov pohár/

Kapitán daviscupového tímu Tibor Tóth s mikrofónom.
Slovákov čaká boj o finálový turnaj Davisovho pohára: Spoznali svojho súpera Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});