Róbert Vittek na dôchodku môže na majstrovstvá už len spomínať: Prečo náš futbal upadá a čo si myslí o Katare?!

Bývalý futbalový kanonier Róbert Vittek (40) si s nami pred štartom svetového šampionátu zaspomínal na jediné vystúpenie slovenského ...

Bývalý futbalový kanonier Róbert Vittek (40) si s nami pred štartom svetového šampionátu zaspomínal na jediné vystúpenie slovenského futbalu v samostatnej ére na MS 2010, kde zažiaril so štyrmi gólmi.

Fotogaléria

Okrem futbalu, čo vám ešte utkvelo v pamäti zo spomínaného turnaja?

- Absolvovali sme s tímom počas voľna rôzne výlety. Nezabudnem na exkurziu na safari, boli sme na golfe a najväčší zážitok bola tá atmosféra na štadiónoch. Dodnes počujem v ušiach zvuk vuvuzely, ktorá pripomínala letiaci roj včiel (smiech).

Na snímke slovenskí futbalisti zľava Marek Hamšík,  Milan Škriniar, Peter Pekarík, Ľubomír Šatka a Stanislav Lobotka po prípravnom futbalovom zápase Slovensko - Čile.
Posledný zápas ikony slovenského futbalu nenechal nejedno oko suché: Takto sa lúčil Marek Hamšík! Zobraziť článok

Slovenská reprezentácia nezažíva práve najlepšie roky, nevyšli jej posledné kvalifikácie, padá v rebríčku FIFA. V čom je problém?

- Je to zložité, je tam viac aspektov. Dlhodobo nám chýba útočník – zakončovateľ a v posledných rokoch je to obzvlášť citeľné. Taktiež veľa hráčov nehráva pravidelne vo svojich kluboch v zahraničí, takže absentuje športová forma. Ak chcete v kvalifikácii uspieť, musí všetko do seba zapadnúť a treba mať aj športové šťastie. To teraz chýba a došlo aj ku generačnej výmene. Ten prepad je naozaj veľký, veď sme boli až v piatom výkonnostnom koši, čo sa v minulosti nestalo, ale verím, že sa to v budúcnosti zlepší. Záujem o slovenský futbal naozaj klesá, preto treba poctivo pracovať hlavne s mládežou, aby nám vyrástli noví hráči.

Čo vravíte na cestu pod talianskym koučom Francescom Calzonom?

- Musím povedať, že ma jeho angažovanie prekvapilo. A to najmä z toho hľadiska, že nemal oficiálne žiadnych protikandidátov. Mne sa žiadalo, aby nejaká komisia vyberala z viacerých adeptov a bola k tomu aj nejaká odborná debata. Ale to je môj názor. Máme na lavičke Taliana, treba mu dať teraz šancu 8-10 zápasov a potom môžeme hodnotiť, či jeho príchod zaznamenal nejaký progres, alebo nie.

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});