Posledný zápas ikony slovenského futbalu nenechal nejedno oko suché: Takto sa lúčil Marek Hamšík!

Nikdy nezabudne! Na 20. november 2022 bude futbalista Marek Hamšík (35) navždy spomínať ako na deň, keď si na seba obliekol slovenský ...
  • Zdroj: TASR/Michal Svítok

Nikdy nezabudne! Na 20. november 2022 bude futbalista Marek Hamšík (35) navždy spomínať ako na deň, keď si na seba obliekol slovenský reprezentačný dres naposledy. Národné mužstvo si počas neho zmeralo sily v priateľskom zápase s výberom Čile (0:0) pred vypredaným bratislavským Tehelným poľom (19 757 divákov).

FOTOGALÉRIA: Marek Hamšík

Zároveň išlo o stretnutie, po ktorom partia pod vedením trénera Francesca Calzonu ukončila kalendárny rok 2022. Pri emotívnej rozlúčke mal slzy v očiach nielen Marek, ale aj mnohí diváci na štadióne či pri televíznych obrazovkách.

Marek Hamšík sa zápasom s Čile rozlúči so slovenskou reprezentáciou.
Súťaž k MS vo futbale 2022: Výhercovia dresov s podpisom Mareka Hamšíka Zobraziť článok

Hamšíkovi sa v nedeľu splnil jeho veľký sen, pretože zápas proti Čile na bratislavskom Tehelnom poli bol oficiálne vypredaný. Cestu na štadión si našlo až 19 757 divákov, ktorí si legendu slovenského futbalu chceli vychutnať naživo posledný raz. Zo zápasu si odnášali skvelé pocity napriek tomu, že sa skončil remízou 0:0.

Marek Hamšík pri rozlúčke s reprezentáciou.
Hamšík nevylúčil návrat do reprezentácie: Calzona ma stále presviedča! Zobraziť článok

Rekordér

„Že bolo vypredané, je pre mňa obrovská pocta, bolo to jediné želanie, ktoré som si v kútiku duše prial. Splnilo sa to aj vďaka SFZ, ktorý dal správne ceny a ideálny čas pre rodiny. Fanúšikovia, keď chcú, tak na štadión prídu,“ povedal Hamšík, ktorý tak vo svojej derniére prekonal vlastný rekord v počte štartov za seniorskú reprezentáciu Slovenska na 136 zápasov. Rekord drží aj v počte reprezentačných gólov, ktorých nastrieľal 26.

Bude tréner?

Rozlúčkový zápas v reprezentačnej kariére prirodzene vnímala aj kabína plná mladých futbalistov a nováčikov. Hamšík nevylúčil, že v budúcnosti sa objaví na lavičke aj v inej pozícii ako hráčskej. „Aby som ich ešte raz netrénoval,“ zavtipkoval a následne povedal, v čom si môžu jeho mladí spoluhráči od neho zobrať príklad. „Som veľký puntičkár a robím všetko naplno. Myslím si, že v tomto smere sa určite môžu učiť. To, čo som dosiahol, si vedia potom nájsť vo Wikipedii, to je však vedľajšie,“ dodal dobre naladený historicky najlepší strelec národného mužstva.

Rozlúčka Mareka Hamšíka s reprezentáciou sa nezaobišla bez veľkých emócií a sĺz.
Slováci remizovali s Čile: Hamšík sa lúčil v slzách, štadión burácal! Zobraziť článok

Tichý líder

Futbalovo rásť videl našu legendu od začiatku profesionálnej kariéry aj Calzona. „Mareka som poznal, ešte keď hral v Brescii. Zaujala ma jeho elegantnosť, vie kopať veľmi dobre oboma nohami. Páči sa mi, že je taký tichý líder, čo mám veľmi rád vo futbalovom svete,“ pochválil svojho zverenca, ktorého neskôr trénoval pod Vezuvom. Samotný Hamšík priznal, že na neho Calzona skúšal určité taktiky, ale neúspešne: „Pokúšal sa ma v tíme udržať, ale nemal šancu,“ pousmiala sa ikona slovenského futbalu.

Otec Richard: Nevedel som si tento okamih predstaviť!
 

Na rozlúčke nemohol, samozrejme, chýbať ani Hamšíkov otec Richard, ktorý patrí k hlavným dôvodom, prečo sa z Mareka stala hviezda svetového rangu.

„Nevedel som si tento okamih predstaviť, ale je to tu, tak to celé nejako vstrebávam. Strašne sa teším, že sa s Marekom prišlo rozlúčiť vypredané Tehelné pole. Viem, že aj jemu na tom záležalo. Dúfam, že reprezentácia sa bude ďalej uberať správnym smerom. Dnes je v národnom mužstve veľa ďalších špičkových hráčov, na ktorých je radosť sa pozerať. Verím, že repre teraz potiahnu oni. Zaujímavé je, že keď Marek začínal, tak jeho generácia vzhliadala väčšinou k zahraničným hráčom. Dnes slovenské deti vzhliadajú k slovenským menám, čo je skvelé a svedčí to o tom, že kvalita išla neskutočným spôsobom hore,“ uviedol Richard Hamšík v rozhovore pre RTVS.

Na snímke dlhoročný kapitán slovenskej futbalovej reprezentácie Marek Hamšík.
Hamšík pred vypredaným rozlúčkovým zápasom: Bolo to jediné želanie, ktoré som si prial Zobraziť článok

Potlesk a vďaka od spoluhráčov
 

Martin Dúbravka
 

Marek je neskutočný futbalista, a hlavne úžasný človek . Skvelý motivátor. Všetci jeho spoluhráči z reprezentácie sme k nemu vždy vzhliadali. Ovplyvnil strašne veľa futbalistov vrátane mňa. Dávam klobúk dole, je naozaj málo hráčov ako on.

Marek Hamšík ťahá Tranbzonspor k prvému titulu od roku 1984.
Hamšík prezradil, kedy príde o legendárny účes: Číro pôjde dole! Zobraziť článok

Stanislav Lobotka
 

Hamšo mi toho dal naozaj veľa. Čo na jeho adresu povedať? Je to super futbalista, od ktorého sa môžu všetci učiť. Výborný človek, ktorý sa neprezentuje zbytočne veľkohubými vyjadreniami. Veľa nerozpráva, je skromný a pokorný. Hovorí za neho primárne výkon.

 

Dávid Hancko
 

Pamätám sa, ako som prišiel na svoj vôbec prvý reprezentačný zraz. Volal som vtedy domov otcovi, že oco, hádaj s kým som trénoval - s Marekom Hamšíkom! Spomínať na neho budem len pozitívne, je to obrovská ikona slovenského futbalu.

Marek Hamšík
 

  • Dátum narodenia: 27. 7. 1987, Banská Bystrica
  • Reprezentácia: 136 zápasov/26 gólov
     

Kariéra v repre:
 

  • Stal sa prvým slovenským futbalistom, ktorý dosiahol hranicu 10 000 odohraných minút v najcennejšom drese.
  • Je prvým a doteraz jediným futbalistom, ktorý zaznamenal v reprezentácii 50 a viac reprezentačných výhier (53).
  • V reprezentácii zaznamenal rekordných 136 zápasov, v ktorých si pripísal 26 gólov a 26 asistencií, čo je takisto rekordný zápis v dejinách slovenského futbalu.
  • Kapitánsku pásku si navliekol v 61 zápasoch.
  • Jediný Slovák, ktorý nastúpil vo všetkých zápasoch SR na MS 2010, ME 2016 a ME 2020.
  • Šampionáty:
     

  • MS 2010, Juhoafrická republika, osemfinále (4 zápasy)
  • ME 2016, Francúzsko, osemfi - nále (4 zápasy)
  • ME 2020, základná skupina (3 zápasy)
     
  • Klubové pôsobenie:
     

  • Slovan Bratislava 2002 - 2004 SC
  • Brescia 2004 - 2007 SSC
  • Neapol 2007 - 2019
  • Dalian Professional 2019 - 2021
  • IFK Göteborg 2021
  • Trabzonspor 2021 - ?
  • Úspechy:
     

  • 2011/2012, 2013/2014 Taliansky pohár (SSC Neapol)
  • 2014 Taliansky Superpohár (SSC Neapol)
  • 2021/2022 Majster Turecka (Trabzonspor)
     
  • Individuálne ocenenia:
     

  • Cena Petra Dubovského pre najlepšieho hráča do 21 rokov (2007, 2008)
  • Futbalista roka SR (2009, 2010, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018)
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});