Vlhovej lekár prehovoril: Mohla za Petrino zranenie menštruácia?

Švajčiarsky odborník a lekár Petry Vlhovej Olivier Siegrist prehovoril, čo stojí za častým zranením lyžiarok. Dvíha varovný prst a upozorňuje, ...
  • Zdroj: instagram/petravlhova13

Švajčiarsky odborník a lekár Petry Vlhovej Olivier Siegrist prehovoril, čo stojí za častým zranením lyžiarok. Dvíha varovný prst a upozorňuje, že slovenská lyžiarka si musí dať pozor obzvlášť na jednu vec!

FOTOGALÉRIA: Petra Vlhová

Švajčiarsky lekár Dr.Olivier Siegrist operoval kolená mnohých špičkových lyžiarov či lyžiarok. Poslednou klientkou je olympijská víťazka z Pekingu Petra Vlhová, ktorá utrpela vážne zranenie kolena na domácich pretekoch Svetového pohára v Jasnej. Operácii sa podrobila začiatkom februára, už pracuje na rehabilitácii. Podľa prognóz by mala stihnúť začiatok novej sezóny.

Siegrist ale dvíha varovný prst a upozorňuje, že uponáhľaný návrat by mohol zvýšiť riziko recidívy. "Určite. Nami využívaný zákrok pozostáva z vytvorenia štepu s kúskom šľachy, ktorý sa umiestni na miesto väziva. Táto šľacha sa premení na akési väzivo, čo vedie k relatívnej pevnosti od deviateho mesiaca. Preto vieme, že športovcov nesmieme nechať lyžovať príliš skoro," vysvetľoval švajčiarsky odborník pre portál skiactu.ch.

Petru Vlhovú síce nepozná dlho, ale zistil, že je absolútna profesionálka a dáva na jeho odborné rady. "Keď máte do činenia so športovcami na vysokej úrovni, či už je to Petra, ktorú som tak dobre nepoznal, alebo Lara Gutová-Behramiová, ktorú som poznal trochu lepšie, zistíte, že sú to skutoční profesionáli. Keď im poviem, že to musíme urobiť takto, povedia mi, že ja som ten profesionál a že ich úlohou je lyžovať."

Slovenská zjazdová lyžiarka Petra Vlhová (vpravo).
Petra Vlhová oznámila skvelú správu: Dôležitý krok v jej kariére! Zobraziť článok

Oliver Siegrist detailne opísal, ako bude vyzerať plán rekonvalescencie slovenskej lyžiarky po operácii kolena, ktorej sa podrobila na luxusnej švajčiarskej klinike. "Po prvých šiestich mesiacoch bez lyží zhodnotíme jej koordináciu, silu a mentalitu, výsledkom čoho je hodnotenie, ktoré nám dáva dobrý prehľad o jej schopnosti nasadiť si opäť lyže. Od siedmeho mesiaca sa športovec venuje voľnému lyžovaniu, aby znovu získal svoje pocity a sebavedomie. Podľa jeho pohodlia sa potom môže vrátiť medzi ôsmym a deviatym mesiacom."

Sezóna Svetového pohára bola z pohľadu zranení doslova katastrofálna. Zranilo sa dokopy 32 lyžiarov, z toho viac ako polovicu tvorili ženy. Olivier Siegrist vidí dôvody v zmene typu lyží, neprimerane nabitom programe a upozorňuje tiež, že lyžiarky sú náchylnejšie na zranenia z dôvodu svojej morfológie, menštruačného cyklu a hormónov.

"Štúdie v lekárskych publikáciách ukazujú, že z hormonálneho hľadiska skutočne existuje riziková zóna počas pred a postovulačnej fázy, kde zaznamenávame oslabenie väzivových štruktúr. Pozornosť musíme venovať aj kostrovej architektúre ženy: široká panva a tendencia mať nohy trochu viac v tvare písmena V. Vieme tiež, že vo vnútri kolena je akýsi most, ktorý tvorí oblúk a vo vnútri je známy predný krížny väz. U žien je tento priestor obmedzený. Pri vnútornom alebo vonkajšom pohybe môže väzivo naraziť na stenu a viesť k prasknutiu ľahšie ako mužov, kde je viac miesta," vysvetľuje švajčiarsky odborník.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});