Chorváti spečatili postup na EURO: O zvyšné tri miestenky sa zabojuje v play-off

Futbalisti Chorvátska sa prebojovali na ME 2024 v Nemecku.
  • Zdroj: TASR/AP

Futbalisti Chorvátska sa prebojovali na ME 2024 v Nemecku.

Vo svojom záverečnom zápase v kvalifikačnej D-skupine zdolali Arménsko 1:0 a udržali si druhé postupové miesto. V tabuľke skončili štyri body pred tretím Walesom, ktorému nestačila v utorok remíza 1:1 s víťazom skupiny Tureckom, o EURO bude bojovať v play off. Francúzi, ktorí mali už dávnejšie isté prvenstvo v B-skupine, stratili na záver kvalifikácie prvé body, keď remizovali v Grécku 2:2.

"Les Bleus" poslal na konci prvého polčasu do vedenia Randal Kolo Muani, domáci však po prestávke v priebehu piatich minút otočili skóre. Najprv vyrovnal Anastasios Bakasetas a následne strelil druhý gól Grékov Fotis Ioannidis.

Tréner hostí Dider Deschamps vynechal zo základnej zostavy Kyliana Mbappeho, ktoré nechal oddychovať na lavičke. Do hry ho poslal až v 64. minúte a už po desaťminútovom pobyte na trávniku prihral Youssoufovi Fofanovi na gól, ktorý znamenal deľbu bodov. Druhé postupové miesto potvrdili Holanďania triumfom 6:0 na pôde posledného Gibraltáru, hetrikom k nemu prispel Calvin Stengs.

V I-skupine bolo pred záverečnými stretnutiami taktiež rozhodnuté o postupujúcich, v šlágri medzi Rumunskom a Švajčiarskom tak už išlo iba o to, kto z dvojice sa stane víťazom skupiny. Zápas lepšie zvládli domáci, o ich triumfe rozhodol v 50. minúte Denis Alibec. Rumuni vyhrali skupinu s päťbodovým náskokom pred súperom, tretí skončil Izrael, ktorý na záver zvíťazil v Andorre 2:0. V ďalšom stretnutí skupiny si Bielorusko poradilo v Prištine s domácim Kosovom 1:0.

Český futbalový tréner Roman Skuhravý
Raritný krok zo strany Podbrezovej: Toto sa na Slovensku len tak nevidí! Zobraziť článok

Chorváti vstupovali do duelu v Záhrebe s vedomím, že akékoľvek víťazstvo ich posunie na šampionát. Bronzoví medailisti z MS 2022 v Katare začali svoje ciele napĺňať v 43. minúte, keď sa po centri Bornu Sosu presadil hlavičkou Ante Budimir. Ten istý hráč po prestávke dokázal dostať loptu opäť do siete, ale predtým fauloval brankára a tak gól neplatil. Domáci už ďalšie šance nevyužili, triumf 1:0 im však stačil na postup.

Zápas viedol slovenský rozhodca Ivan Kružliak, ktorému na čiarach asistovali krajania Branislav Hancko a Ján Pozor, štvrtým rozhodcom bol Martin Dohál. V druhom zápase "déčka" Wales remizoval s Tureckom 1:1. Nádeje domácich na zisk druhej priečky posilnil v 7. minúte Neco Williams, no v 70. minúte zachránil bod pre hostí Yusuf Yazici, ktorý premenil pokutový kop.

"Vatreni" skompletizovali zoznam tímov priamo postupujúcich z kvalifikácie, o zvyšné tri miestenky na EURO sa bude bojovať v play off. Wales narazí v A-vetve na jedného z trojice Fínsko, Ukrajina, Island, súpera určí žreb, ktorý sa uskutoční vo štvrtok 23. novembra. Semifinále play off je na programe 21. marca, finále o päť dní neskôr.

10. kolo kvalifikácie ME 2024:
B-skupina:
Grécko - Francúzsko 2:2 (0:1)
Góly:
56. Bakasetas, 61. Ioannidis - 42. Kolo Muani, 74. Y. Fofana

Gibraltár - Holandsko 0:6 (0:3)
Góly:
10., 50. a 62. Stengs, 23. Wieffer, 38. Koopmeiners, 81. Gakpo

D-skupina:
Chorvátsko - Arménsko 1:0 (0:0)
Gól:
43. Budimir. Rozhodovali: KRUŽLIAK - HANCKO, POZOR (všetci SR)

Wales - Turecko 1:1 (1:0)
Góly:
8. Williams - 70. Yazici (z 11 m)

I-skupina:
Rumunsko - Švajčiarsko 1:0 (0:0)
Gól:
50. Alibec

Andorra - Izrael 0:2 (0:1)
Góly:
29. Cervos (vl.), 81. Kinda

Kosovo - Bielorusko 0:1 (0:1)
Gól:
43. Antilevskij

Novým trénerom Realu Madrid by sa mohol stať Roberto De Zerbi.
Kto sa stane nástupcom Carla Ancelottiho? Real Madrid si už vyhliadol adepta! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});