Bravó, Eliška! Mintálová získala pre Slovensko medailu na MS

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová (24) získala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1.
  • Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Slovenská reprezentantka vo vodnom slalome Eliška Mintálová (24) získala na MS v britskom Lee Valley striebornú medailu v K1.

Dvadsaťštyriročná kajakárka nestačila iba na Austrálčanku Jessicu Foxovú, na ktorú stratila 1,13 sekundy. Bronz si vybojovala Poľka Klaudia Zwolinská (+1,40). Druhá slovenská zástupkyňa vo finále Soňa Stanovská obsadila po 50-sekundovej penalizácii 10. miesto.

Mintálová odštartovala svoju jazdu chybou už na tretej červenej bránke. Postupne však chytila výborný rytmus a išla bezchybne. Predviedla jazdu, ktorou už na prvý pohľad atakovala úroveň najlepších pretekárok. Vedúcu pozíciu si držala aj po jazdách Ricardy Funkovej či Zwolinskej. Zlato jej vyfúkla až favorizovaná Foxová, ktorá zdramatizovala súboj o prvú priečku už na prvej bránke, ktorej sa dotkla, napokon však preukázala obrovské skúsenosti a vybojovala si štvrtý titul majsterky sveta v K1, celkovo štrnáste zlato na MS.

Stanovská išla bezprostredne po Mintálovej a nasadila od úvodu vysoké tempo. Postupne však strácala rytmus a zrejme aj vplyvom rastúcej únavy dostala 50-sekundovú penalizáciu na "šestnástke" a pri svojej finálovej premiére finišovala desiata.

Vo finále mužov nemala zastúpenie žiadna slovenská loď. Najlepšie umiestnenie v semifinále zaznamenal Adam Gonšenica, ktorý finišoval na 18. mieste a zaistil pre Slovensko miestenku na budúcoročných OH v Paríži. Tú získalo pätnásť najlepších krajín, Slováci síce skončili v poradí na 16. pozícii, no Francúzi ako usporiadateľská krajina mali miestenku istú. Titul majstra sveta získal domáci Brit Joseph Clarke, ktorý zdolal Čecha Jiřího Prskavca (+1,94), bronz získal Maročan Mathis Soudi (+2,59).

Na snímke slovenský reprezentant Adam Gonšenica.
Slováci bez účasti vo finále K1, no s miestenkou na OH Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk