Pamätnica zrodená z nadšenia: Banská Bystrica dostala po letnom chuť aj na zimný EYOF

Dodržali tradíciu! Ako inak ako pamätnicou si treba pripomenúť veľký úspech. A letnú verziu Európskeho olympijského festivalu mládeže ...

Dodržali tradíciu! Ako inak ako pamätnicou si treba pripomenúť veľký úspech. A letnú verziu Európskeho olympijského festivalu mládeže (EYOF), ktorú vlani hostila Banská Bystrica, inak ako úspechom Slovenska nazvať nemožno.

Fotogaléria

Dodnes o nej hovorí olympijské hnutie v Európe ako o najlepšej kapitole v histórii. „Aj niekoľko mesiacov po skončení EYOF počúvam pozitívne a povzbudivé slová od kolegov z európskych národných olympijských výborov, že sme ukázali svetu našu pohostinnosť a schopnosť organizovať aj v ťažkých podmienkach významné podujatia,“ povedal prezident Slovenského olympijského a športového výboru Anton Siekel na krste pamätnice s názvom Keď športové srdce zažiari.

Že to bolo naozaj ťažké, vie A. Siekel veľmi dobre, lebo boli chvíle, keď Slovensku v súvislosti s týmto podujatím hrozila hanba, nie úspech. A to vtedy, keď sa v polčase prípravy organizácie vzdali Košice a SOŠV hľadala náhradu. Našla ju v Banskej Bystrici, ktorá všetko zvládla na výbornú a dostala chuť zorganizovať aj zimnú verziu podujatia, ktoré je pre talenty odrazovým mostíkom do veľkého športu.

Platí to aj pre slovenských medailistov Renátu Jamrichovú, Lenku Gymerskú, Annu Šimkovú, Samuela Košťála a Daniela Balaščáka, ktorí sa postarali o šesť cenných kovov, ktoré sú vzhľadom na stav nášho mládežníckeho športu viac ako dobrým výsledkom. A nadšenie z nich sa nachádza na každej strane publikácie, ktorá vlastne nebola v pláne, ale zrodila sa z nadšenia organizátorov, ale aj spomínaných úspechov. Pamätnica sa zrodila z autorského pera Andrey Zererovej a s grafickým stvárnením Petra Bučeka, má 23 kapitol a 192 strán.

Viac ako 13 mesiacov trvajúca ruská agresia na Ukrajine.
Smutné štatistiky z Ukrajiny: Koľko športovcov zomrelo vo vojne? Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});