Krkonoše sa tešia na stret dvoch hviezd lyžovania: Mikaela a Petra vypredali Špindl

Bude plno ako nikdy! Sneh v Špindlerovom Mlýne vydržal januárové oteplenie a už sa nevie dočkať stretu dvoch hviezd, ktorých rivalita ...
  • Zdroj: čtk

Bude plno ako nikdy! Sneh v Špindlerovom Mlýne vydržal januárové oteplenie a už sa nevie dočkať stretu dvoch hviezd, ktorých rivalita baví globálne, no najmä slovenské publikum. Mikaela Shiffrinová (27) môže vyrovnať rekord Ingemara Stenmarka, Petra Vlhová (27) však pred davom krajanov túži po repete roku 2019.

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová.
Padne „večný“ rekord už cez víkend? V Krkonošiach by v tom bol kus symboliky Zobraziť článok

To by znamenalo, že by si obe hviezdy podelili krkonošské triumfy. V marci spomínaného roku totiž jedna vyhrala slalom (Shiffrinová) a druhá obrovský slalom (Vlhová). „Sme šťastní, že môžeme zažiť tieto mená, vidieť ich a vnímať emócie, ktoré nám dávajú. Mikaela a Petra sú v súčasnosti to najlepšie, čo ženské svetové lyžovanie ponúka. Myslím si, že ich súťaženie a rivalita ponúkne výnimočné okamihy,“ povedal prezident Zväzu lyžiarov Českej republiky David Trávníček.

Jedna se narodila pod Tatrami, druhá v Colorade, ale ich kariéry stoja proti sebe. Narodili sa síce v jednom roku, ale Američanka vystrelila skôr, v SP debutovala v Šp. Mlýne v roku 2011, dva dni pred 16. narodeninami. Slovenka tiež dlho nečakala, a tak sa prvý raz na stupňoch zišli 12. novembra 2016 v slalome v Levi.

V sobotu a v nedeľu bude svet sledovať predovšetkým Mikaelu, ktorá má životnú fazónu a práve v Krkonošiach sa môže v počte víťazných pretekov SP vyrovnať legendárnemu Stenmarkovi. Ona sama sa tým však nezaťažuje: „Keby som myslela na víťazstvo, keď stojím v štartovej bráne, tak vám garantujem, že by som nič nevyhrala. Myslím na svoje lyžovanie. Neustále pracujem na tom, aby som ho zlepšila.“ Iba sledovať ťaženie Američanky sa rozhodne nechystá Petra, ktorú budú hnať jej verní fanúšikovia.

Na snímke slovenská lyžiarka Martina Dubovská, ktorá reprezentuje Českú republiku.
Dubovská pred slalomom v Špindlerovom Mlyne: Môj vrchol sezóny! Zobraziť článok

Padne divácky rekord?

V lyžiarskom stredisku Špindlerův Mlýn sú hotely a penzióny v termíne Svetového pohára v slalome žien dávno vypredané, oznámil starosta krkonošského strediska Martin Jandura začiatkom januára. „Záujem zo strany divákov je tradične ohromný,“ dodal starosta, ktorý riešil aj problémy s volebnou miestnosťou, keďže v Česku je v rovnakom termíne 2. kolo prezidentských volieb. Všetci veria, že v Špindli padne rekord spred štyroch rokov, ktorý bol 18 627 divákov.

Petra o Mikaele:

„Pre mňa je česť s ňou súperiť. Niekedy je ťažšie porovnávať sa s niekým, kto stále vyhráva. Robíte všetko pre to, aby ste ho zdolali, a stále to nejde. Niekedy je to trochu demotivujúce. Poraziť Mikaelu je momentálne skutočne ťažké.“

Mikaela o Petre:

„Považujem ju za veľkú súperku. Dáva mi veľa motivácie. Hovorím si: pôjde do toho na sto percent, takže ja musím tiež. Posúva ma to ďalej. Keď som trochu pomalšia a nedávam do toho všetko, ona tam je, aby si to vzala.“

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});