Rastislav Špirko o poľskej lige: Najlepšie tímy by sa v extralige nestratili

Na staré kolená si vyskúšal ďalšiu súťaž a patrí v nej medzi najlepších hráčov. Reč je o skúsenom slovenskom útočníkovi Rastislavovi ...
  • Zdroj: Archív R.Š.

Na staré kolená si vyskúšal ďalšiu súťaž a patrí v nej medzi najlepších hráčov. Reč je o skúsenom slovenskom útočníkovi Rastislavovi Špirkovi (39), ktorý od minulého leta oblieka dres poľského tímu JKH GKS Jastrzebie. Práve nový šampión tejto súťaže nahradí v budúcom ročníku slovenského zástupcu v Lige majstrov. Čo na ligu a jej kvalitu hovorí Špirko?

FOTOGALÉRIA: Útočník Jastrzebie Rastislav Špirko o poľskej lige

Čo hovoríte na to, že v novom ročníku nahradí poľský majster v Lige šampiónov slovenského zástupcu?

- Pre poľský hokej je to veľká česť, že bude mať znovu klub v Lige majstrov. Celá liga i fanúšikovia sa veľmi tešia na túto konfrontáciu s Európou. Teraz v play-off to bude pre kluby motivácia navyše, aby vyhrali titul a získali miestenku v Lige majstrov. Aj v minulosti už mužstvá z Poľska pôsobili v tejto súťaži a odohrali dobré zápasy a získali aj nejaké body.

Vy ste v minulosti pôsobili v Česku, Rusku, Maďarsku a teraz premiérovo aj v poľskej lige. Akú má súťaž kvalitu?

- Ligu môžem prirovnať k maďarskej či francúzskej. Dovolím si tvrdiť, že prvé tri-štyri mužstvá by sa určite nestratili ani v našej extralige, ale zrejme by hrali v tej spodnej časti tabuľky. Je to taký medzistupeň medzi našou extraligou a prvou ligou.

Sú v kluboch aj zahraniční hráči?

- Samozrejme, tie top kluby v minulosti pred play-off zobrali hráčov, ktorí pôsobili v KHL či v nižších zámorských súťažiach. Ale tento ročník už vedenie ligy rozhodlo, že od januára môže tím urobiť iba dva prestupy, aby neprichádzalo k veľkým rošádam. Ale v každých mužstvách tvoria väčšiu časť tímu cudzinci.

Koľko cudzincov môže byť v mužstvách?

- V Poľsku je ten počet neobmedzený. Ale ako som spomínal, po januári sa už môžu urobiť iba dva prestupy.

Tie podmienky v klube sú na akej úrovni?

- Pôsobil som vo svojej kariére vo viacerých ligách a kluboch a musím povedať, že v tomto poľskom mužstve všetko funguje. Peniaze máme načas a všetko od výstroja cez kustódov a až po ostatné vybavenie je tip-top. Je o nás dobre postarané.

Čo divácky záujem?

- Je vyšší, ako bol v Maďarsku a aj štadióny majú väčšiu divácku kapacitu.

Platovo je to ako?

- V poľskej lige sme všetci hráči zamestnancami, takže dostávame čisté peniaze, ale určite to nie je toľko, ako top hokejisti v slovenskej súťaži. Ale dá sa zarobiť.

Michalovce sú len od krôčik od postupu.
Michalovce pokračujú v spanilej jazde: Zvolenu nedali šancu ani v treťom zápase Zobraziť článok

Špirko v Poľsku

Základná časť

Zápasy: 37

Góly: 10

Asistencie: 35

Play-off

Zápasy: 10

Góly: 0

Asistencie: 4

Hokejisti Popradu vedú vo štvrťfinálovej sérii nad HK Nitra 2:1.
Poprad v Nitre napravil svoje zaváhanie: Domáci sa nezmohli ani na gól Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});