Toto bude nový džob Mareka Hamšíka! Všetci sa naňho veľmi tešia na čele s jeho synom Christianom

Osemnásobný najlepší futbalista Slovenska Marek Hamšík (35) sa po oznámení ukončenia profesionálnej kariéry aj na klubovej úrovni stane ...
  • Zdroj: TASR/AP

Osemnásobný najlepší futbalista Slovenska Marek Hamšík (35) sa po oznámení ukončenia profesionálnej kariéry aj na klubovej úrovni stane trénerom.

Kou­čovať bude od nasledujúcej sezóny tím U15 vo svojej RSC Hamsik Academy. Deti v tomto banskobystrickom družstve sa už na neho tešia vrátane jeho najstaršieho syna Christiana, ktorý je tiež jeho súčasťou. 

FOTOGALÉRIA: Toto bude nový džob Mareka Hamšíka!

Marek Hamšík vytvorí trénerský tandem s Petrom Štefaňákom (58), ktorý má dlhoročné skúsenosti s trénovaním mládežníckych kategórií aj na reprezentačnej úrovni. Navyše bol spoluzakladateľom klubu Jupie, kde Hamšík začínal od šiestich rokov s futbalom. „Je to česť pre nás všetkých, čo v klube robíme. Osobitne aj pre mňa, pretože bol som už na prvom tréningu Mareka a aj na jeho prvom reprezentačnom zraze, keď mal pätnásť rokov. Teraz som sa dočkal toho, že budem pri jeho prvých trénerských krokoch. Teším sa na spoluprácu,“ netajil svoje pocity skúsený mládežnícky kouč.

Uteká na ihrisko

Náš reprezentačný rekordér však už niekoľko tréningov absolvoval. „Vždy, keď príde na Slovensko, tak hneď uteká na ihrisko, aby sa zapojil do tréningového procesu. Môžem povedať, že tak, ako bol talentovaný hráč, tak je i talentovaný tréner,“ netají Štefaňák, pričom ho fascinuje, že Marek ani v tejto novej role nič nepodceňuje: „Už keď prišiel ako hosť na prvý tréning, tak si doniesol vo vrecku prípravu na papieriku a realizoval svoje myšlienky na ihrisku. To je fantastické. Množstvo slovenských trénerov totiž podceňuje prípravu na tréning.“

Slovenský futbalista Marek Hamšík z Trabzonsporu sa teší z gólu.
Ideálna rozlúčka Hamšíka s fanúšikmi Trabzonu: Gól, asistencia aj slzy! Zobraziť článok

Marek, prihraj

Mladí žiaci v RSC Hamsik Academy vnímajú Hamšíka ako uznávanú ikonu slovenského futbalu. Sprvu mali na tréningoch s ním určitý rešpekt, ale ten rýchlo opadol, keď sa Marek zapojil do hry a cvičení s loptou. Najväčšiu radosť im robil pokrik: Marek, prihraj. „Hneď sa s ním deti zžili. Marek je maximálne pokorný a prístupný. Zhodou okolností má v partii štrnásťročných aj svojho syna, takže problematiku výchovy detí pozná. Bolo vidno, že im rozumie. Marek má veľký cit pre futbal, verím, že bude úspešný tréner,“ tvrdí Štefaňák.

Marekovi záleží na klube, v ktorom odmalička vyrastal a dnes nesie jeho meno. Chce ovplyvniť jeho filozofiu, nastaviť určité princípy a viesť i ostatných trénerov. Nateraz sa zameria od nasledujúcej sezóny na kategóriu U15, pri ktorej bude tráviť v pozícii kouča najviac času. Deti sa už na neho tešia vrátane jeho syna Christiana.

Hamšík vlani daroval Calzonovi dres Trabzonsporu.
Nová pozícia? Návratom do repre sa Hamšík blíži k postu asistenta trénera! Zobraziť článok

Christian Hamšík (13)

- Teším sa. Bude to pre nás všetkých lepšie, tak pre chlapcov, ako aj pre mňa. Príde k nám nový impulz. Tréningy budú približne rovnaké, pretože otec už teraz našim trénerom radí. Nemyslím si, že sa úplne zapojí do tréningov s loptou.

Kilián Kapustík (13)

- Ja sa veľmi teším. Všetci ho máme radi. Príde niečo nové, odovzdá nám skúsenosti a veľa nás naučí. Presadzuje iný typ hry. Páčia sa nám jeho nové metódy, ktoré zavádza. Inak sa vie zachovať pri niektorých herných situáciách.

Šimon Husár (14)

- Bude to nová skúsenosť pre nás i pre celý tím. Marek určite prinesie veľa dobrých vecí, nový systém, odovzdá nám svoje skúsenosti. Imponuje mi, že hrá jednoducho, navyše na mojom poste. Práve v tom vynikol, že hrá jednoducho.

Marekov odkaz je v klube zrejmý aj na lavičke.
Štulajter v ňom videl potenciál od malička: Prvý Hamšíkov tréner o tom, čo Marek urobil iba raz Zobraziť článok

Štefaňák o Christianovi:

- Keď som ho začal trénovať serióznejšie, tak som sa vrátil pohľadom o skoro tridsať rokov. Úplný Marek, čo sa týka pohybu, pri vedení lopty, pri hľadaní si pozície na ihrisku. Je neuveriteľné, akým spôsobom sa genetika šíri ďalej. Zdedil po otcovi talent, rovnako i jeho mladší brat Lucas. Sú to ešte obaja mladí chalani, takže hovoriť teraz, že z nich budú veľkí hráči, je predčasné, avšak majú všetky predpoklady, aby sa veľkými hráčmi stali. Majú talent a vďaka otcovi i fantastické podmienky na rozvoj. Myslím si, že je to už iba v ich silách.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});