Štulajter v ňom videl potenciál od malička: Prvý Hamšíkov tréner o tom, čo Marek urobil iba raz

Bol pri Marekovi Hamšíkovi takmer desať rokov. Trénoval ho od malička, už od šiestich rokov, hneď ako prišiel na nábor do banskobystrického ...
  • Zdroj: Jozef Fabo

Bol pri Marekovi Hamšíkovi takmer desať rokov. Trénoval ho od malička, už od šiestich rokov, hneď ako prišiel na nábor do banskobystrického klubu Jupie. A sprevádzal ho až do odchodu, keď ako 15-ročný putoval do bratislavského Slovana.

Ivan Štulajter (59) bol prvým a zároveň aj najdlhšie pôsobiacim trénerom Mareka Hamšíka. Od prvého momentu v ňom videl veľký potenciál a talent.

FOTOGALÉRIA: Ivan Štulajter

Ivan Štulajter bol spoluzakladateľom klubu Jupie, ktorý v súčasnosti už nesie názov RSC Hamsik Academy. Marek trénoval dlhé roky na futbalovom ihrisku v Podlaviciach. „Bolo vidno, že od malička bol talentovaný a húževnatý. Veľmi mal rád loptu, rád trénoval, bol víťazný typ. Vynikal medzi svojimi rovesníkmi, ale zároveň bol skromný, tichý, čo bolo veľkým predpokladom, že by mohol vyrásť na popredného futbalistu,“ prezradil Novému Času prvý tréner Mareka Hamšíka Ivan Štulajter, ktorý ho sprevádzal všetkými vekovými kategóriami až po starších žiakov.

To, že by raz z Mareka mohol byť najlepší futbalista Slovenska, začal tušiť po prvých úspechoch na medzinárodných turnajoch: „Ja osobne ako tréner som v ňom videl potenciál od začiatku. Avšak keď sme začali chodiť po turnajoch s medzinárodnou účasťou, to mal už Marek desať rokov, tak sme videli, že sa presadzuje medzi seberovnými. Vedeli sme, že môže z neho vyrásť veľmi dobrý futbalista. Na turnajoch sa totiž presadzoval strelecky aj herne a viackrát sa stal najlepším hráčom daného turnaja, pričom sme vtedy hrali s takými mužstvami, ako Sparta Praha, Slávia Praha, Baník Ostrava, teda s najkvalitnejšími mužstvami z Česka i Poľska. Už tam sa ukazoval ako veľký talent.“

Hamšík vlani daroval Calzonovi dres Trabzonsporu.
Nová pozícia? Návratom do repre sa Hamšík blíži k postu asistenta trénera! Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});