František Straka, bývalý čs. futbalista a ikona pražskej Sparty: O Haraslína bude v lete bitka

Futbalová Sparta Praha dobyje titul, k čomu jej výraznou mierou pomôže slovenský reprezentant Lukáš Haraslín (26)! To je vízia bývalého ...
  • Zdroj: TASR/Jakub Kotian

Futbalová Sparta Praha dobyje titul, k čomu jej výraznou mierou pomôže slovenský reprezentant Lukáš Haraslín (26)! To je vízia bývalého čs. obrancu Františka Straku (64), pre ktorého je klub z Letnej srdcovou záležitosťou.

FOTOGALÉRIA: Lukáš Haraslín

V časoch federácie odkopal v drese „rudých“ deväť sezón a získal štyri ligové prvenstvá. Účastník MS 1990 sa neskôr vydal na trénerskú dráhu. Viedol Spartu, Slaviu, českú reprezentáciu i bratislavský Slovan. 

Ste pozorným divákom, ale aj kritikom Sparty. Čím vás zaujal slovenský krídelník Haraslín?

- Keď prišiel do klubu, bola to kométa. Potom nastal pokles formy. Bolo vidieť, ako veľmi ho to trápilo. Chcel byť lepší za každú cenu, no jeho prejav vyzeral kŕčovito. Nešlo mu to. V zimnej príprave bol však jasne najlepším hráčom Sparty a teraz to potvrdzuje aj v lige.

Kde sú jeho silné stránky?

- Má obrovské prednosti v situáciách jeden na jedného. Je odvážny, nebojí sa zobrať na seba zodpovednosť. Jeho koncovka je pozoruhodná. Nemá problém skórovať pravou alebo ľavou nohou. Podobných hráčov je málo. Ak bude pokračovať v takýchto výkonoch, tak prerastie českú ligu.

Na snímke Lukáš Haraslín.
Krídelníkovi Sparty Haraslínovi to v príprave strelecky sype: Skóroval s kamerou na hrudi Zobraziť článok

V štyroch jarných ligových zápasoch dal tri góly, čím pomohol mužstvu k štyrom víťazstvám. Sparta sa doťahuje na čelo tabuľky...

- Sparte sa darí a Haraslín má na tom veľkú zásluhu. Je to typ moderného futbalistu. Vyhľadáva osobné súboje, ktoré zvyčajne vyhráva. Takíto hráči sú na trhu veľmi žiadaní. Som fanúšikom Bayernu Mníchov. Pri sledovaní Bundesligy vidím, že podobných typov ako on, nie je ani tam veľa. Lukáš má všetky predpoklady na to, aby sa presadil nielen v Česku, ale aj v zahraničí.

Vďaka čomu je takzvaným rozdielovým hráčom?

- Protihráči dobre vedia, čo s loptou urobí, no ani tak ho nedokážu ustrážiť. Zlín napríklad obetoval na jeho bránenie až troch hráčov. Dribling s výborným ovládaním lopty robí z neho rozdielového hráča. Bude si však musieť zvyknúť na čoraz väčšiu pozornosť súperov, ktorí už vedia, že keď má loptu na nohe, smrdí to nebezpečenstvom.

Je v ideálnom futbalovom veku. Čo by mal ešte zlepšiť?

- Je to otázka mentality. Nesmie sa dať odradiť tým, že mu nevyjde pár zápasov. Vtedy musí prekonať aj kritiku, lebo len tak sa posunie ďalej. Potrebuje byť vo svojom vnútri psychicky ešte silnejší a odolnejší.

Lukáš Haraslín (vľavo) sa v prípravnom zápase blysol krásnym gólom.
Haraslín vystrúhal ukážkové nožničky: Je to moje obľúbené zakončenie Zobraziť článok


Na začiatku sezóny chýbal dva mesiace. Často ho brzdia drobné zranenia. Už sa s tým vyrovnal?

- Je dôležité, aby bol zdravý. Je to aj otázka prístupu, životosprávy, rodinného zázemia. V týchto oblastiach musí mať vytvorené čo najlepšie podmienky, aby napredoval. Hráči musia na sebe neustále pracovať. Ani tie najväčšie esá si nemôžu dovoliť poľaviť.

Nie tak dávno prestúpil obranca Dávid Hancko zo Sparty do Feyenoordu. Čaká odchod aj Haraslína?

- Naša liga je pre slovenských hráčov odrazovým mostíkom. Veď Hancko, predtým Kucka či Dúbravka prešli českou súťažou a úspešne zakotvili v zahraničí. Dôležité je, aby Lukášovi vyšla táto sezóna. Potom má otvorené dvere do ešte lepších klubov z top európskych líg. Ak nepoľaví, v lete bude o neho na prestupovom trhu veľká bitka.

Pred deviatimi rokmi ste trénovali bratislavský Slovan. Ešte ho s odstupom času sledujete?

- Jasné. Žijem v duchu „Raz slovanista, navždy slovanista“. Rád by som sa už konečne pozrel aj na jeho krásny nový štadión.

Slovenský reprezentant Ľubomír Šatka s partnerkou Aless.
Naši reprezentanti si namiesto bojov na MS užívajú dovolenky: Čo robia počas šampionátu slovenskí Sokoli? Zobraziť článok


Najbližšiu príležitosť máte už budúci štvrtok, keď belasí hostia v Konferenčnej lige Bazilej. Ako vidíte ich šance?

- Myslím si, že Slovan postúpi cez tohto súpera do štvrťfinále. Má dobré mužstvo s viacerými skúsenými hráčmi, čo býva v európskych pohárových súťažiach dôležitým faktorom.

BILANCIA HARASLÍNA V LIGE

Zápasy: 11

Minúty: 727

Góly: 5

Asistencie: 4

Strely: 31

Na bránku: 11

Prihrávky: 186

Úspešnosť: 80,9 %

Finálne prihrávky: 5

Driblingy: 29

Úspešnosť: 65,9 %

Faulovaný: 15-krát

Hráč zápasu: 2-krát

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});