Nástupkyňa Vlhovej sa môže hľadať desaťročie: Smutné, že funkcionári zarábajú viac ako lyžiari!

Lyžiarsky tréner a expert Rastislav Mažgút (49) prehovoril o alarmujúcom stave slovenského lyžovania. Nástupkyňa Petry Vlhovej (27) sa ...
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Lyžiarsky tréner a expert Rastislav Mažgút (49) prehovoril o alarmujúcom stave slovenského lyžovania. Nástupkyňa Petry Vlhovej (27) sa môže hľadať aj desaťročie a prezrádza, že je mu smutno z toho, že niektorí funkcionári zarábajú viac peňazí ako pretekári, ktorí by to potrebovali na svoj rozvoj!

FOTOGALÉRIA: Vlhová

Slovensko prvýkrát od roku 2017 neprinieslo z majstrovstiev sveta cenný kov. Petra Vlhová nesplnila svoj cieľ a aj keď nechýbalo veľa, medailu vo Francúzsku nezískala. Od Vianoc bojuje so zdravotnými problémami, stratila silu, fyzickú energiu, ako priznal aj jej tréner Mauro Pini. To všetko sa negatívne odrazilo aj na jej mentálnom stave.

Magoni výrazným spôsobom pomohol Vlhovej v roku 2021 k zisku veľkého glóbusu.
Excentrický tréner Livio Magoni o kríze Petry Vlhovej: S Michalom boli problémy! Zobraziť článok

Lyžiarsky tréner a expert Rastislav Mažgút prehovoril o skutočnom stave slovenského lyžovania pre Pravdu. „Máme pár ľudí, ktorí splnia kritériá a potom ich zväz nepodporí tak, ako by mal. Potom sme najlepší z druhého či tretieho sledu, ako napríklad Petra Hromcová. To je naša realita. Je mi smutno, keď viem, že niektorí funkcionári majú viac peňazí, ako pretekári, ktorí by mali nasledovať Vlhovú. Mám na mysli zamestnancov ZSL v sekcii alpských disciplín," hovoril otvorene.

„Sú potrební a môžu mať aj vyššie platy, no musia sa nájsť financie aj na podporu pretekárov, ktorí by mali zaplátať dieru po Vlhovej a to sa nedeje. Vytvorené podmienky nie sú dostačujúce alebo nevyhovujú všetkým. Potom máme na MS Žampovcov a ich súkromný tím, Hromcovú, Jančovú a Hyšku za vlastné peniaze a o Vlhovej ani nehovorím," dodáva bývalý mládežnícky tréner Petry Vlhovej.

Vlhovej táto sezóna nevychádza podľa predstáv, čo sa dá pripísať najmä spomínaným zdravotným problémom. Nezabúdajme však, že v zbierke má obrovské úspechy a čerešničkou na torte bolo vlaňajšie zlato na olympiáde v Pekingu. Stále je fenoménom svetového lyžovania. Pri alarmujúcom stave slovenského lyžovania ale Mažgút nevidí tak skoro jej nástupníčku. „Lyžovaniu sa venujem 27 rokov, nie som prognostik, ale nevidím to optimisticky. Diera po Vlhovej môže trvať aj desaťročie."

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});