Futbalisti bojovali o životy počas ničivého zemetrasenia: Desivé svedectvo z mesta smrti!

Očakávaná reakcia! Futbalový klub Hatayspor sa rozhodol odstúpiť z tohto ročníka tureckej ligy po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8 ...
  • Zdroj: TASR/AP

Očakávaná reakcia! Futbalový klub Hatayspor sa rozhodol odstúpiť z tohto ročníka tureckej ligy po ničivom zemetrasení s magnitúdou 7,8 stupňa Richterovej stupnice. Jeho epicentrum bolo neďaleko provincie Hatay, kde momentálne 14. tím najvyššej súťaže sídli. Športový riaditeľ klubu Taner Savut (48) a ghanský stredopoliar Christian Atsu (31) sú stále nezvestní.

Najskôr sa síce objavili potešujúce správy o tom, že afrického futbalistu vytiahli spod trosiek živého, no klub to nepotvrdil. Rodina hráča čaká zatiaľ márne na zázrak. V rovnakom dome býval aj kanadský obranca Sam Adekugbe. Po ligovom zápase s Kasimpasou oddychoval v byte s niektorými spoluhráčmi. Ako priznal, v čase zemetrasenia dostal záchvat paniky. „Všetko sa začalo triasť. Z tanierov a pohárov boli rýchlo črepy. Nábytok a televízor sa zrútili na zem,“ opísal chvíle hrôzy pre turecké médiá.

Podarilo sa mu dostať z domu, z ktorého neskôr ostali ruiny. Trvalo mu pol hodiny, kým sa presunul do tréningového centra klubu. To, čo vonku videl, pripomínalo horor. „Bolo to ako vo filme. Zrútené budovy, požiare. Všade kričiaci a plačúci ľudia, ktorí sa prehrabávali v troskách. Cesty boli roztrhané, mosty zrútené. Zúfalí rodičia hľadali svoje deti a naopak. Niečo neuveriteľné. Hneď som sa pripojil k pátraniu po preživších.“

Aj obranca Burak Öksüz prežil najhoršie chvíle života. Podľa tureckých zdrojov sa mu počas zemetrasenia podarilo dostať matku z budovy, ktorá sa zakrátko zrútila. Dve hodiny po katastrofe ich našli chodiť bosých po ulici. Obaja boli v šoku. Skúsený 35-ročný portugalský stredopoliar Ruben Ribeiro nestratil duchaprítomnosť a opustil apartmánový dom vzduchom. Keď počul, že začínajú praskať steny, vyskočil z balkóna na druhom poschodí. Pri páde sa nezranil.

Ghanského futbalistu Christiana Atsua, ktorý bol po zemetrasení v Turecku nezvestný, našli živého pod troskami zničenej budovy.
Šokujúca správa: Futbalista Atsu je stále nezvestný! Zobraziť článok

Šťastie v nešťastí mal o tri roky mladší obranca Kaan Kanak. Býval v rovnakom dome ako nezvestný spoluhráč Atsu. Po nedeľňajšom zápase proti Kasimpase sa nevrátil domov. S menším zranením sa vybral na ošetrenie, kde sa zdržal dlhšie a zrejme si tak zachránil život, lebo jeho dom už neexistuje. Po prírodnom armagedone, ktorý si vyžiadal už vyše 21 000 obetí, pozastavili v krajine všetky športové súťaže. Po Hatayspore odstúpili z ligy aj Malatya­spor a Diyarbekirspor.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});