Shiffrinová si to v super-G vynahradila a má medailu: Zlato jej ušlo o 11 stotín sekundy

Američanka Mikaela Shiffrinová (27) sa dočkala! Po zbabranom slalome v rámci alpskej kombinácie na MS vo francúzskom Courchevel-Méribel, ...
  • Zdroj: SITA/AP

Američanka Mikaela Shiffrinová (27) sa dočkala! Po zbabranom slalome v rámci alpskej kombinácie na MS vo francúzskom Courchevel-Méribel, keď bola tri bránky od zlata, si v super-G vybojovala striebornú medailu.

FOTOGALÉRIA: MS v lyžovaní - superG

Titul majsterky sveta patrí Talianke Marte Bassinovej, na ktorú Shiffrinová stratila 11 stotín sekundy. Za už 12-násobnou medailistkou z MS a celkovo 15-násobnou z vrcholných podujatí skončili zhodne na bronzovej priečke Rakúšanka Cornelia Hütterová a Nórka Kajsa Lieová Vickhoffová (obe +0,33 s). Rakúsko získalo bronz aj v tretej súťaži šampionátu, okrem toho má aj striebro, ale zlato zatiaľ len Francúz a dve Talianky.

Dvadsaťšesťročná Bassinová do stredy vyhrala okrem zlata v paralelke len 6 obrovských slalomov v SP, v superobrovskom slalome ju zdobili 4 nižšie pódiové umiestnenia. "Dnes som si povedala, že len pôjdem tak, ako to viem. Nepodarilo sa mi všetko urobiť tak, ako som si zaumienila, v hornej časti to nebolo ono. Ale ten spodok bol úžasný. Slávim moje prvé víťazstvo v super-G, to je neuveriteľné! Som veľmi, veľmi šťastná a plná emócií. Urobila som si radosť, korunovala som drinu a moju lyžiarsku konzistenciu," citovala APA novú šampiónku v super-G.  

Bassinová si svoj druhý majstrovský titul kariéry a prvý v klasickej disciplíne vybojovala v dolnej pasáži. Na prvom i druhom úseku mala v priamejšom sklze pri svojej nízkej hmotnosti najpomalšie medzičasy z celého širšieho okruhu favoritiek, ale ako jediná špičkovo zvládla ťažkú kombináciu dvoch bránok po dvoch tretinách trate. Pretekárky museli vo veľkej rýchlosti urobiť dva oblúky na spôsob obrovského slalomu a nesmeli stratiť rýchlosť do plochejšieho výjazdu. Záverečných cca 15 sekúnd z poldruhaminútového kurzu malo už komplet "obrákovú" fazónu, čo celkovej víťazke tejto disciplíny z predminulej sezóny samozrejme maximálne vyhovovalo. Bassinová do stredy vyhrala okrem zlata v paralelke len 6 obrovských slalomov v SP, v superobrovskom slalome ju zdobili 4 nižšie pódiové umiestnenia.

Shiffrinovej striebro nie je neúspech fenomenálnej zjazdárky, ale v super-G už získala titul na predminulom šampionáte a na predchádzajúcom oň prišla po chybe krátko pred cieľom. V Cortine skončila bronzová, teraz skompletizovala pódiové kovy, lenže po prvých dvoch medzičasoch opäť siahala na zlato. Išla čisto, dole až príliš "poslušne" a navyše jej sklznice a hrany do cieľa zneistila inkriminovaná slučka.

Tréner Miroslav Blaževič doviedol Chorvátov k bronzu na MS 1998.
Chorvátov doviedol k bronzu na MS 1998: Slávny tréner podľahol rakovine († 87) Zobraziť článok

V technicky najťažšej kombinácii bránok sa najvýraznejšie skončili medailové nádeje obhajkyne titulu Lary Gutovej-Behramiovej. Švajčiarka mala skvelé medzičasy, po 40 sekundách takmer polsekundový náskok na Bassinovú, ale tvrdý prejazd do "obrákovej" sekcie ju so stratou 37 stotín odsunul na 6. priečku.     

 Výsledky super-G na MS (Meribel):

1. Marta Bassinoová (Tal.) 1:28,06 min., 2. Mikaela Shiffrinová (USA) +0,11 s, 3. Kajsa Vickhoffová Lieová (Nór.) a Cornelia Hütterová (Rak.) obe +0,33, 5. Ragnhild Mowinckelová (Nór.) +0,36, 6. Lara Gutová-Behramiová (Švaj.) +0,37, 7. Alice Robinsonová (N. Zéland) +0,54, 8. Federica Brignoneová (Tal.) +0,55, 9. Tessa Worleyová (Fr.) +0,58, 10. Michelle Gisinová (Švaj.) +0,69.
       

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});