Bátovská Fialková otvorene: TOTO bol hlavný dôvod môjho návratu

Po materskej dovolenke sa vracia do kolotoča vrcholového športu! Reč je o biatlonistke Paulíne Bátovskej Fialkovej (31), ktorá svoj veľký ...
  • Zdroj: Instagram/@paja.fialkova

Po materskej dovolenke sa vracia do kolotoča vrcholového športu! Reč je o biatlonistke Paulíne Bátovskej Fialkovej (31), ktorá svoj veľký návrat ohlásila iba štyri mesiace po tom, ako na svet priviedla dcérku Romanku.

V rozhovore prezradila, ako sa celé jej rozhodnutie vlastne zrodilo, ale aj to, že bez staronového trénera Martina Bajčičáka (47) by návrat zrejme nebol realizovateľný. Rodáčka z Brezna navyše pre Nový Čas porozprávala o materstve i o tom, kto malú ratolesť prebaľuje najčastejšie.

FOTOGALÉRIA: Bátovskej Fialkovej sa život po pôrode zmenil od základov

Ako sa celé rozhodnutie vrátiť sa iba štyri mesiace po pôrode vlastne zrodilo?

Po marci 2023, keď som oficiálne skončila, som ešte ani ja nevedela, či vôbec budem niekedy pokračovať v športovej kariére. Akosi som to nedokázala uzavrieť, no cítila som, že potrebujem určité zmeny v mojom živote. Prišli v tej najkrajšej možnej podobe! Už počas tehotenstva a aj neskôr počas materskej sa však vo mne hromadila energia a chuť športovať. S týmito pocitmi som sa podelila s rodinou a aj s trénerom Martinom Bajčičákom. Spolu sme si povedali, že poďme do toho. Martin bol jediný tréner, s ktorým som si vedela predstaviť návrat. Som rada, že aj on to berie rovnako, že tú výzvu prijal a že to po štyroch rokoch opäť skúsime.

Cieľ bude hlavne olympiáda?

Áno, chceme sa hlavne čo najlepšie pripraviť smerom k ZOH 2026. Určite mám od seba očakávania, ale v prvom rade mám hlavne obrovský rešpekt pred tým, čo sa bude diať a ako mi to pôjde, keďže som na rok vypadla z vrcholového tréningu a súťaženia. Prioritou však bude, samozrejme, moja dcérka, takže všetko sa bude prispôsobovať hlavne tomu, aby bola ona v pohode. Keby však nebola taká skvelá, aká je, tak by som o návrate ani len nepremýšľala. Romanka je najlepšia parťáčka!

Aké sú vaše osobné očakávania?

Prvú sezónu budem brať možno trochu viac s rezervou, uvidím, ako mi to pôjde. Ale do tej olympijskej by som chcela byť minimálne v mojej pôvodnej forme. Je to otáznik aj pre mňa, mám pred tým obrovský rešpekt. Verím však, že som schopná predviesť opäť kvalitné výkony.

Paulína Bátovská Fialková (31), úspešná biatlonistka
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti Zobraziť článok

Aký bol vlastne ten rok bez biatlonu?

Rok bez biatlonu bol dobrý, ubehol veľmi rýchlo, ani neviem ako. Príde mi to, že som vlastne ani neodišla. Vďaka tomu som si však oddýchla, nielen fyzicky, ale aj mentálne od takého nastavenia a focusu na výsledok. Od celého vrcholového športu som tak získala odstup a veľmi potrebný nadhľad. Dnes do toho idem zase usmiata.

Už ste teraz aj v tréningovom procese?

Jasné, že som už v tréningu. Štyri mesiace po pôrode by som asi nevyzerala takto, ak by som nemakala. Som vlastne takmer v mojej pôvodnej forme. Zatiaľ je to tak, že keď má kto malú postrážiť, tak rýchlo bežím na tréning. To je logistika level milión. Zatiaľ to dávame, no postupne to prejde do toho organizovaného tréningu, čo už bude náročnejšie. Verím, že aj s pomocou mojej obetavej rodiny to zvládnem.

Bude s vami dcérka aj cestovať?

Romanka je ešte veľmi maličká, ale určite bude počas prípravy cestovať so mnou, pretože ju ešte dojčím, takže sama chcem, aby so mnou nejaký čas chodila. Do začiatku sezóny bude mať takmer rok, takže na niektorých pretekoch Svetového pohára, ktoré budú blízko Slovenska, ju budem chcieť mať pri sebe. A keď budem cestovať niekde ďalej, tak starí rodičia sú pripravení.

Fialkovej dcéra Romanka má na nožičke monitor dychu.
Fialkovej dcérka má na nožičke monitor dychu: Vďačím mu za veľa, tvrdí Zobraziť článok

Život po pôrode sa vám zrejme drasticky zmenil...

Samozrejme, materstvo mi život zmenilo brutálne! Asi to povie každá matka, ale priority sa mi prekopali od základov. Pozerám sa v prvom rade už len na to, aby bola Romanka šťastná a spokojná. Aby jej nič nechýbalo... A až na druhom mieste je tréning. Ale verím, že to dokážem všetko skĺbiť tak, aby som bola kvalitne pripravená a bola prínosom pre slovenský biatlon.

Koľko toho teraz pri nej vlastne naspíte?

Nechcem nikoho nahnevať, ale moje dieťa je ako za odmenu. Budí sa raz v noci, čo je úplný luxus. Naozaj nebývam vôbec nevyspatá ani unavená. Dúfam, že sa to zásadne nezmení, musím si zaklopať.

Už sa dá povedať, na koho sa malá podobá?

Verím tomu, že má niečo z nás oboch, ale zatiaľ je to skôr ocino.

Paulína si prechádzku s dcérkou Romankou takto užívala.
Bátovská Fialkovová ukázala dcérku: Prvú prechádzku neprekazil ani dážď! Zobraziť článok

Prebaľujete viac vy alebo manžel?

Ja! (smiech)

Sestra Ivona návrat neplánuje?

Sestra to uzavrela a definitívne ukončila kariéru. Teraz má úplne iný život. Myslím si, že toto rozhodnutie prehodnocovať vôbec nebude.

Rodinné hniezdo

S manželom, ktorým je bývalý chodec Miloš Bátovský (44), si stavajú spoločné rodinné hniezdo. „O toto sa teraz stará primárne manžel. Dom a všetko s ním spojené som musela úplne vypustiť. Nechceme to však zbytočne uponáhľať, takže nemáme presný termín, kedy by to malo byť hotové. Vidím to skôr na rok 2025,“ prezradila nášmu denníku Paulína.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});