Spomienky na legendu: Cisár Franz a jeho úspechy

Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer. TASR prináša v tejto súvislosti profil legendárneho nemeckého ...

Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer. TASR prináša v tejto súvislosti profil legendárneho nemeckého hráča, kapitána majstrov sveta z roku 1974 a majstrov Európy z ME 1972.

Fotogaléria

Franz Beckenbauer sa narodil 11. septembra 1945 v Mníchove. Ako žiak hrával za SC 1906 Mníchov, ale jeho kariéra je spätá hlavne s Bayernom Mníchov.

Medzi mužmi si zaň odbil premiéru 6. júna 1964 proti St. Pauli v baráži o postup do najvyššej nemeckej súťaže a strelil gól. Vďaka elegantnému až chladnému hernému štýlu, vodcovským schopnostiam a dominancii na ihrisku dostal prezývku "Cisár Franz".
 

Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer.
Obrovská rana pre svetový futbal: Zomrela nemecká legenda († 78) Zobraziť článok

Do Bundesligy postúpil s Bavormi v roku 1965. Kapitánom Bayernu sa stal v roku 1968, Západného Nemecka v roku 1971. Následne o rok neskôr vyhral s národným tímom majstrovstvá Európy, keď vo finále zdolali vtedajší Sovietsky zväz 3:0. O dva roky v domácom prostredí vo finále majstrovstiev sveta zvíťazili nad Holandskom s Johanom Cruyffom 2:1. V roku 1976 prehrali Nemci vo finále ME s Československom 3:5 v rozstrele z 11 metrov po remíze 2:2 v riadnom hracom čase a predĺžení.
 

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});