Obrovská rana pre svetový futbal: Zomrela nemecká legenda († 78)

Svetový šport sa ponoril do smútku. Zomrel jeden z najlepších futbalistov histórie.

Svetový šport sa ponoril do smútku. Zomrel jeden z najlepších futbalistov histórie.

Fotogaléria

Vo veku 78 rokov zomrel v nedeľu bývalý futbalista a tréner Franz Beckenbauer. O úmrtí kapitána majstrov sveta z roku 1974 a majstrov Európy z ME 1972 informovala v pondelok jeho rodina. Informácie priniesla agentúra DPA.

Na snímke tréning hráčov klubu MFK Dukla Banská Bystrica počas štartu zimnej prípravy.
Bystričania začali prípravu bez kapitána Polievku: Prestup? Jasný odkaz z klubu! Zobraziť článok

Ako hráč priviedol Beckenbauer tím do finále kontinentálneho šampionátu v Belgicku. Západné Nemecko zdolalo Sovietsky zväz 3:0 a získalo svoj prvý európsky titul.

O dva roky neskôr triumfovalo na domácom svetovom šampionáte, v boji o titul si poradilo s Holanďanmi 2:1. Krajinu priviedol k svetovému titulu aj na MS 1990 v Taliansku, to už v pozícii šéftrénera. V repríze finále z MS 1986 proti Argentíne s legendárnym Diegom Maradonom vyhral jeho tím 1:0.

Futbalisti Golden Lion leteli na zápas takmer 7000 kilometrov.
Na zápas leteli sedem tisíc kilometrov, domov sa vracali s riadnym debaklom Zobraziť článok

Na klubovej úrovni zaknihoval ako hráč Bayernu Mníchov tri tituly v Európskom pohári majstrov, teda v súťaži predchádzajúcej Lige majstrov. Ďalšie štyri tituly získal v Bundeslige a trikrát vyhral aj Nemecký pohár.

Ligový titul vybojoval taktiež s Hamburgerom SV. Časť kariéry strávil v americkom New York Cosmos, kde bol jeho spoluhráč aj legendárny Brazílčan Pelé. Ako tréner mal okrem majstrovského titulu i nemecký s Bayernom a francúzsky s Olympique Marseille.
 

"S hlbokým zármutkom oznamujeme, že v nedeľu zomrel náš manžel a otec Franz Beckenbauer. Prosíme, aby ste smútili v tichosti a zdržali sa kladenia akýchkoľvek otázok," citovala agentúra DPA z oficiálneho vyhlásenie rodiny.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});