Najdrahším futbalistom sveta je iba 20-ročný mladík: Prepad Mbappého!

Čakali by ste na čele lukratívneho rebríčka najdrahších futbalistov planéty Francúza Kyliana Mbappého (25) či nórskeho bombardéra Erlinga ...
  • Zdroj: Northfoto

Čakali by ste na čele lukratívneho rebríčka najdrahších futbalistov planéty Francúza Kyliana Mbappého (25) či nórskeho bombardéra Erlinga Haalanda (23)? Omyl. Ani jeden z velikánov na vrchol nedosiahol.

FOTOGALÉRIA: Najdrahší futbalisti sveta

Kým ceny hráčov sa neustále menia, už 7 rokov platí konštanta, že 222 miliónov eur je historicky najvyššia suma, akú klub zacvakal za prestup. Tento finančný rekord sa spája s menom Brazílčana Neymara, za ktorého toľko peňazí vysolil Paríž St. Germain.

Podľa CIES Football Observatory (Medzinárodné centrum športových štúdií) však behá po svetových trávnikoch päť hráčov, ktorí majú ešte vyššiu hodnotu. Výpočty sa robili vďaka špeciálnemu štatistickému modelu na základe vyše 6 000 transakcií, ktoré sa udiali na futbalovom trhu nedávno. Vďaka tomu dospelo spomínané centrum k odhadom, koľko peňazí sú kluby ochotné zaplatiť za hráča so špecifickými vlastnosťami.

Podľa CIES je momentálne najdrahším futbalistom sveta Jude Bellingham. Real Madrid ho kúpil vlani v lete z Borussie Dortmund za 103 miliónov eur. Mladý Angličan vbehol do nového prostredia ako kométa. V doterajších 22 zápasoch nasúkal 17 gólov, pridal päť asistencií a je neohrozeným streleckým lídrom „bieleho baletu“. Koľko by teda musel v tomto čase potenciálny záujemca zaplatiť španielskemu gigantovi za jeho prestup? Podľa štúdie závratných 267,5 milióna eur.

Až za ním skončila severská hviezda Manchestru City Erling Haaland (251,2 milióna €) pred brazílskym tandemom madridského Realu Vinicius Junior (250,3 milióna €) – Rodrygo (247,9 milióna €). Hlboký prepad podľa CIES zaznamenal vicemajster sveta Mbappé, ktorý s hodnotou 106,3 milióna € obsadil až 21. miesto.

TOP 10 NAJDRAHŠÍCH FUTBALISTOV SVETA PODĽA CIES:

1. Jude Bellingham (Real Madrid) - 267,5 mil. €

2. Erling Haaland (Manchester City) - 251,2 mil. €

3. Vinicius Junior (Real Madrid) - 250,3 mil. €

4. Rodrigo (Real Madrid) - 247,9 mil. €

5. Bukayo Saka (Arsenal) - 223 mil. €

6. Philip Foden (Manchester City) - 195,8 mil. €

7. Gavi (FC Barcelona) - 175,4 mil. €

8. Julian Alvarez (Manchester City) - 164,7 mil. €

9. Jamal Musiala (Bayern Mníchov) - 152,4 mil. €

10. Martin Odegaard (Arsenal) - 150,6 mil. €

Slovenský hráč PSG Milan Škriniar (vľavo) fauluje Ibrahima Koneho (vpravo) z Lorientu.
Zlé správy o Škriniarovi: Môže prísť o EURO v Nemecku! Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});