Všetko pred žrebom EURO 2024: Slovákom hrozí aj skupina smrti

Už v sobotu poznáme takmer kompletné zloženie základných skupín budúcoročného futbalového európskeho šampionátu v Nemecku.
  • Zdroj: TASR/Martin Baumann

Už v sobotu poznáme takmer kompletné zloženie základných skupín budúcoročného futbalového európskeho šampionátu v Nemecku.

Ako sa žrebuje?

Celkovo 24 mužstiev rozdelili do štyroch výkonnostných košov. Prvý kôš obsadili víťazi kvalifikačných skupín a Nemecko ako hostiteľ turnaja, zvyšok potom postupujúci z druhých miest. Vo štvrtom koši ostávajú tri voľné miesta pre víťazov marcovej baráže Ligy národov.

Podľa pravidiel sa v skupine ME nemôžu stretnúť tímy z jedného koša. Nehrozí nám teda federálne derby s Českom a vyhneme sa aj silnému Holandsku a Chorvátsku. Pre mužstvá z tretieho koša je za skupinu smrti všeobecne považovaná tá s Francúzskom, Dánsko a Talianskom. Naopak, ako relatívne prijateľná sa javí skupina s Belgickom, ktoré prechádza generačnou obmenou, Albánskom prípadne Rakúskom a niektorým z úspešných barážistov. Slovákom teda vyžrebujú do skupiny po jednom tíme z prvého, druhého a štvrtého koša. Znamená to, že po sobotňajšom žrebe v Hamburgu budeme určite poznať mená dvoch súperov, meno tretieho súpera zo štvrtého koša poznať nemusíme.

Ako o posledné 3 miestenky?

V každej vetve play-off sa najskôr 21. marca 2024 odohrajú semifinálové zápasy a o 5 dní neskôr finále. Víťazi z každej vetvy postúpia na EURO.

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona
Reprezentačný tréner Calzona sa tvrdo pustil do slovenských expertov: Kritikov prirovnal k opilcom Zobraziť článok

Účastníci play off:

A-vetva: Poľsko, Estónsko, Wales, Fínsko

B-vetva: Izrael, Bosna a Hercegovina, Ukrajina, Island

C-vetva: Gruzínsko, Grécko, Kazachstan, Luxembursko

Semifinálové dvojice play off:

A-vetva: Poľsko - Estónsko, Wales - Fínsko*

B-vetva: Izrael - Island, Bosna a Hercegovina - Ukrajina*

C-vetva: Gruzínsko - Luxembursko*, Grécko - Kazachstan

*víťaz hrá finále doma

Ako na EURO 2024

Základných skupín na EURO 2024 bude šesť, v každej z nich budú štyri družstvá. Prvé dva tímy z každej skupiny postúpia do osemfinále priamo, doplnia ich ešte štyri najlepšie tímy z tretích miest.
 

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});