Bývalý reprezentant Marek Čech žije pri Porte, kde má reštauráciu: Najviac ma baví obsluhovať hostí

Portský štadión Dragao sa hlboko vryl do pamäti nielen futbalistom Petržalky, ktorí na ňom pred 18 rokmi senzačne zdolali domáci klub ...
  • Zdroj: maisfutebol.pt

Portský štadión Dragao sa hlboko vryl do pamäti nielen futbalistom Petržalky, ktorí na ňom pred 18 rokmi senzačne zdolali domáci klub v skupine Ligy majstrov. Toto miesto a mesto boli tri roky prechodným domovom ľavého obrancu Mareka Čecha (40).

FOTOGALÉRIA: Marek Čech

Bývalý 52-násobný slovenský reprezentant si ho tak obľúbil, že po skončení kariéry sa s rodinou usadil pri Porte a je spolumajiteľom reštaurácie na pobreží Atlantiku. Zápas Portugalsko - Slovensko (skončil sa po uzávierke) si nedal ujsť a napriek záplave povinností ochotne prehovoril pre Nový Čas. 

Videli ste duel na Tehelnom poli, v ktorom naši hráči odolávali favoritovi a prehrali iba 0:1?

Pozeral som to v reštaurácii. Zaslúžili sme si minimálne remizovať. Zachytili sme veľmi dobre úvod, hrali sme nebojácne a dokázali sme si vytvoriť viacero príležitostí. Škoda, že sa nám nepodarilo jednu z nich využiť.

Náš herný prejav chválil aj tréner súpera. Aké boli reakcie v Portugalsku?

Boli spokojní s výsledkom a trojbodovým ziskom s ich najväčším konkurentom v skupine.

Je v silách nášho tímu potrápiť lídra skupiny aj na jeho ihrisku?

Ak zopakuje výkon z domáceho zápasu, tak má určite šancu uspieť. V každom prípade kvalita portugalského mužstva v domácom prostredí býva ešte vyššia. Bude naň vytvorený väčší tlak než v prvom zápase.

V Bratislave mala väčšina divákov oči len na Ronaldovi. Je v Portugalsku stále rovnako obľúbený a populárny aj po odchode do arabskej ligy?

Áno, je to najväčší domáci miláčik publika a verejnosti nielen na základe aktuálneho pôsobenia v zahraničí, ale aj celkového prínosu pre krajinu.

Na snímke uprostred tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona.
Calzona mal na rozhodcov ťažké srdce: Vyzdvihol výkon troch Slovákov! Zobraziť článok

Pre Slovensko bude dôležitejší pondelkový súboj v Luxembursku, ktorý je kľúčový v boji o druhé miesto v našej skupine. Ako vidíte naše postupové šance na ME?

Sú určite vysoké, máme to dobre rozohrané. Každým zápasom sa naša hra zlepšuje. Očakávam, že by sme mohli v Luxembursku vyhrať a zabezpečiť si postup. Určite by som však luxemburský tím nepodceňoval. Videli sme to v domácom zápase proti nám i v zápase na pôde Bosny a Hercegoviny, kde senzačne vyhral.

Ste spolumajiteľom reštaurácie neďaleko Porta. Ako sa vám darí?

Podnikám už šesť rokov. Každý rok stúpa kvalita našich ponúkaných služieb. Rastie nám aj počet zákazníkov, čo ma nesmierne teší.

Čo máte konkrétne na starosti?

Venujem sa chodu celej reštaurácie. Od zásobovania až po obsluhu zákazníkov, čo ma baví najviac. Myslím si, že ak chcete byť v niečom úspešní, musíte vedieť o každom detaile.

Základom vášho jedálneho lístka sú ryby a morské plody. Máte aj nejakú slovenskú špecialitu?

Okrem rýb a morských plodov ponúkame i kvalitné hovädzie mäso z lokálneho chovu. V našom menu však slovenské jedlo nemáme. Sústreďujeme sa na domácu kuchyňu a trh.

Zahráte si ešte aj futbal alebo už naň nemáte chuť a čas?

Ak mi to čas dovolí, chuť stále ešte ostala. Chodím hrávať za Vintage FC Porto, čo sú vlastne starí páni FC Porto. Nedávno sme vyhrali nad tímom Labruge 9:0. Dokonca sa mi podarilo dvakrát skórovať a asistovať na prvý gól.

Hrali ste za FC Porto i Boavistu. Chodievate na ich zápasy?

V prípade voľna si pozriem zápasy FC Porto. Naposledy som videl súboj s FC Barcelona. Boavistu Porto sledujem hlavne kvôli Robovi Boženíkovi. Veľmi ma teší, že sa mu začalo dariť a začal sa presadzovať aj strelecky.

Slovenský futbalový reprezentant Stanislav Lobotka sa v zápase proti Portugalsku (2:3) vyznamenal krásnym gólom spoza šestnástky. 
Náprah a výstavná strela! Lobotka sa zaskvel gólom z 25 metrov: Chvála aj od Ronalda Zobraziť článok

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk