FIFA čelí obrovskej kritike zo strany klimatických aktivistov: Zmení sa miesto konania MS 2030?

Rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) umiestniť majstrovstvá sveta mužov v roku 2030 do šiestich krajín na troch kontinentoch ...
  • Zdroj: Northfoto

Rozhodnutie Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) umiestniť majstrovstvá sveta mužov v roku 2030 do šiestich krajín na troch kontinentoch vyvolalo najskôr údiv. Teraz však čelí kritike za to, že porušuje vlastné záväzky v boji proti klimatickým zmenám.

Väčšina turnaja sa uskutoční v Španielsku, Portugalsku a Maroku, no úvod podujatia budú hostiť Uruguaj, Argentína a Paraguaj. Uvedené ešte musí schváliť budúcoročný Kongres FIFA.

FOTOGALÉRIA: FIFA čelí obrovskej kritike zo strany klimatických aktivistov

Doteraz sa MS futbalistov nekonali v jedinej krajine iba raz, v roku 2002 sa na šampionáte podieľali Japonsko a Kórejská republika. V roku 2026 sa však MS uskutočnia až v troch krajinách (USA, Kanada, Mexiko) a o štyri roky neskôr až v poltucte. FIFA totiž zvýšila počet účastníkov turnaja z 32 na 48 tímov, na programe je tak až 104 zápasov. A to je pre jednu krajinu veľmi ťažko zvládnuteľné.

Klimatickí aktivisti upozorňujú, že zvýšenie počtu duelov a najmä cestovanie cez Atlantický oceán počas MS 2030 bude negatívne vplývať na emisie uhlíka. A to je problém vzhľadom na záväzok FIFA, že do roku 2030 zníži svoju uhlíkovú stopu pri organizácii podujatí o 50 percent a do roku 2040 sa chce pokúsiť o uhlíkovú neutralitu.

„Veľkým problémom je, že túto udalosť neustále rozširujú," uviedla Madeleine Orrová z univerzity v kanadskom Toronte, ktorá sa zaoberá športovou ekológiou. „Každé rozhodnutie, ktoré vedie k rozšíreniu podujatia, automatický znamená zvyšovanie uhlíkovej stopy. FIFA síce tvrdí, že jej záleží na životnom prostredí, ale všetky jej kroky naznačujú opak," doplnila.

Medzinárodná futbalová organizácia (FIFA). (ilustračná fotografia)
Ďalší ústupok pre ruské tímy: FIFA sa rozhodla nasledovať kroky UEFA Zobraziť článok

FIFA síce tvrdila, že už MS 2022 v Katare zorganizovala ako uhlíkovo neutrálne, no Švajčiarska komisia pre spravodlivý obchod v júni odhalila, že vyjadrenia federácie boli zavádzajúce. Walker Ross z univerzity v škótskom Edinburghu poznamenal, že výhody kompenzácií za emisie uhlíka, napríklad formou výsadby stromov, si „vyžadujú roky a roky", aby mali zmysluplný vplyv.

FIFA na uvedenú kritiku zareagovala vyhlásení, že „prijme všetky potrebné opatrenia na zmiernenie dopadu majstrovstiev sveta na životné prostredie". Upozornila tiež, že pri určení dejiska MS odstránila výberový proces, čím „výrazne znížila cestovanie spojené s kandidatúrami a inými stretnutiami".

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});