Ďalší ústupok pre ruské tímy: FIFA sa rozhodla nasledovať kroky UEFA

FIFA v stredu schválila možnú reintegráciu ruských mládežníckych tímov do svojich súťaží a zmiernila úplný zákaz účasti Ruska v medzinárodnom ...
  • Zdroj: Northftoto

FIFA v stredu schválila možnú reintegráciu ruských mládežníckych tímov do svojich súťaží a zmiernila úplný zákaz účasti Ruska v medzinárodnom futbale počas vojny na Ukrajine.

Rozhodnutie Rady FIFA nasledovalo osem dní po tom, v rámci Európskej futbalovej únie (UEFA) nastal rozkol medzi jej výkonným výborom a členskými federáciami, ktoré nesúhlasia s tým, aby ruské mládežnícke tímy do 17 rokov hrali v medzinárodných súťažiach.

Slovinec Aleksander Čeferin pokračuje na poste prezidenta Európskej futbalovej únie (UEFA).
UEFA rozhodla o zrušení zákazu pre Rusov: Rázna reakcia Ukrajiny Zobraziť článok

Rozhodnutie FIFA znamená, že ruské tímy môžu hrať na majstrovstvách sveta hráčov do 17 rokov, ale iba ak postúpia z európskej časti kvalifikácie riadenej UEFA. Akýkoľvek ruský mládežnícky tím by vo svojich súťažiach hral pod názvom „Ruský futbalový zväz“ a nie pod názvom „Rusko“, uviedla FIFA.

FIFA bola pôvodne zástancom celoplošného zákazu účasti ruských tímov na medzinárodnej scéne od vypuknutia vojny na Ukrajine, ktorú začiatkom minulého roka s pomocou samozvaného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka rozpútal ruský vodca Vladimir Putin. FIFA vtedy uviedla, že ide o krok plnej solidarity so všetkými postihnutými ľuďmi na Ukrajine".

FIFA sa však teraz rozhodla trest zmierniť po kroku UEFA, ktorá nedávno stlmila svoj postoj k Rusku. Strešný orgán futbalu na „starom kontinente" sa rozhodol umožniť ruským tímom do 17 rokov návrat do medzinárodných súťaží a chce im umožniť štart kvalifikácii o postup na ME do 17 rokov, ale bez použitia národných symbolov, vlajky alebo hymny. Rozhodnutie UEFA umožniť návrat ruských tímov do 17 rokov do medzinárodných súťaží nahneval viaceré národné zväzy v Európe. Verdikt v tejto chvíli bojkotuje šestina z dovedna 54 aktívnych členov UEFA vrátane niektorých „silných hráčov" ako Anglicko.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});