Weiss otvoril 13. komnatu: Šikana v Katare či kritika Hamšíka!

Slovenský futbalista Vladimír Weiss (33) otvoril svoju 13. komnatu. Prehovoril o šikane v Katare, stroskotaných prestupoch do veľkoklubov ...

Slovenský futbalista Vladimír Weiss (33) otvoril svoju 13. komnatu. Prehovoril o šikane v Katare, stroskotaných prestupoch do veľkoklubov a kritizoval bývalého reprezentačného spoluhráča Mareka Hamšíka!

Fotogaléria

Vladimír Weiss mladší (33) patrí medzi najlepších slovenských futbalistov súčasnosti, aktuálne žiari v drese Slovana Bratislava. V rozhovore pre TVNOVINY.sk odhalil stroskotané prestupy do veľkoklubov - na dosah bol odchodu do Arsenalu Londýn, Celticu Glasgow, AC aj Interu Miláno či Dynama Kyjev.

Jeho futbalové začiatky sa viažu k Interu Bratislava a ako 15-ročný mal ponuky od anglických veľkoklubov Arsenal a Manchester City. "Mal som ísť na skúšku do Arsenalu, ale v poslednom zápase za Inter mi proti Púchovu v členku zlomili kostičku. Tak som so sadrou na nohe podpísal Manchester,“ spomínal Weiss.

Mladý chlapec to mal po odchode do Anglicka veľmi ťažké. "Do dvanástich som spával pri mame, preto sa nám obom zvykalo ťažko. Nevedel som po anglicky, dennodenne plakával, že chcem ísť domov a polroka lietal hore-dole. Ale niekde vnútri som vedel, že to musím prekusnúť. V Manchestri sa zachovali priateľsky a pozvali kvôli mne na skúšku ďalších Slovákov.“

V mladosti nebol práve vzorom profesionality. No tvrdú lekciu v tomto smere mu pripravil počas pôsobenia v Manchesteri hviezdny útočník Craig Bellamy. "Bellamy na mňa raz pred všetkými naziapal, lebo som vo fitku spravil menej opakovaní. Vtedy mi to ako najmladšiemu v tíme možno nepadlo vhod, ale na druhý deň som cvičil prvý a tie slová si pamätám dodnes. Preto keď vládzem, nikdy nevypustím."

Skvelé obdobie zažil počas pôsobenia v škótskom Glasgow Rangers, kde získal double. Pritom nebol ďaleko od toho, aby obliekal dres ich mestského rivala Celticu. "A to som sa predtým dohodol s Celticom! Dokonca som škótskym novinám dal rozhovor, že chcem kráčať po stopách Moravčíka. Fanúšikovia „Bhoys“ ma skoro zjedli.“

Záber zo zápasu Ružomberok - Slovan (1:2)
Pomohol Slovanu rozhodca? Fuj, hanbím sa, čo som videl, reaguje komentátor Zobraziť článok

Weiss ohuroval svojou technikou a rýchlosťou. Bol na radare veľkoklubov a z ukrajinského Dynama Kyjev mu prišla lukratívna ponuka. "Mohol som podpísať na tri roky s opciou a zabezpečiť sa do konca života. Absolvoval som lekárske testy, šiel v taxíku a v tom volá Mino. Vladi, ideme na letisko, nič nepodpisuj. Že má ešte jeden nápad a o dva dni prišiel s Espanyolom. Španielska liga, tým sa nemôže pýšiť veľa Slovákov. Bral som síce štyrikrát menej, ale aj otec hneď hovoril, nech kašlem na peniaze.“

Kvalitnými výkonmi si vypýtal pozornosť aj milánskych gigantov, nebol ďaleko od toho, aby si zahral na slávnom San Sire. "Takmer hotová vec, vedeli, že som zadarmo. Keď Robinho odchádzal z AC Milána, mal som byť náhrada, Mino kvôli tomu letel do Brazílie. No napokon zostal. S Interom sme mali dohodnuté podmienky už tri mesiace vopred, lenže vymenili trénera a celé to padlo," prezradil Weiss.

V 24 rokoch sa slovenský reprezentant šokujúco rozhodol opustiť futbalovú Európu a zamieril do exotického Kataru. Dostal ponuku, ktorá sa jednoducho nedala odmietnuť. No zarobené milióny boli poriadne tvrdo vydreté, dokonca sa mladý Weiss stretol so šikanou zo strany majiteľa klubu. Peklo začalo po prestupe do Al-Gharafy.

"Mnohí nemajú ani tušenia, ale v Katare som si vytrpel svoje. Gharafa zmenila majiteľa a nový začal robiť zlobu. Kým si ostatní užívali sústredenie, mňa nútil pri 40-stupňových horúčavách trojfázovo trénovať. Beh, fitko, znova beh, šesť dni v týždni, bojovali sme tri roky. Skúšal ma zlomiť a donútiť, aby som zrušil zmluvu. No to by sa mu podarilo, len v prípade, že by ma odvliekol do stredu púšte a zakopal. Pomýšľal som na koniec a vnútorne sa trápil, ale navonok sa iba usmieval," opisoval Weiss náročné chvíle, ktoré zažíval v katarskom luxuse.

V rozhovore pre TVNOVINY.sk Weiss hovorí aj o reprezentácii. Podľa vlastných slov by mal národnému tímu stále čo ponúknuť, no pod trénerom Francescom Calzonom, ktorý ho zakaždým vynechal z nominácie, hrať odmieta. V tejto súvislosti kritizoval aj Mareka Hamšíka, ktorý Calzonu na pozíciu trénera slovenského národného tímu odporučil. Podľa Weiss mohol byť práve Hamšík akýmsi mediátorom a urovnať spor medzi Calzonom a hráčom Slovana.

Tréner Francesco Calzona.
Calzona nominoval na kľúčový dvojzápas: Berie aj dvoch nováčikov Zobraziť článok

"Celú dobu som bol ticho a jeho rozhodnutia akceptoval. Ale aby si tu niekto volal cez FaceTime, to má akože byť prístup reprezentačného trénera? Absolútny nerešpekt, veď má dostatok času sa s hráčmi stretávať osobne. Ja nie som 18-ročný chlapec, ktorého pozvali prvý raz. Nesúhlasia s tým aj iní, len sa k tomu nevyjadrujú verejne. Ešte viac ma mrzí, že iniciatíva nešla ani od Mareka Hamšíka, cez ktorého mohla byť situácia vyriešená v sekunde. Ale žiadna snaha,“ hovorí Weiss s trpkosťou v hlase a dodáva, že najlepším trénerom reprezentácie by bol jeho otec.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});