Mal smolu, bol príliš dobrý: TOTO Sagan na rozdiel od iných nikdy nedostal!

Slovenský cyklista Peter Sagan (33) bol až príliš dobrý a preto výsadu, ktorá pomáhala ostatným, nikdy nedostal, myslí si expert.
  • Zdroj: SITA/AP

Slovenský cyklista Peter Sagan (33) bol až príliš dobrý a preto výsadu, ktorá pomáhala ostatným, nikdy nedostal, myslí si expert.

FOTOGALÉRIA: Sagan

Slovenský fenomén Peter Sagan (33) aktuálne preteká na svojej poslednej Tour de France v kariére. Výsledky zatiaľ nemá bohvieaké, ale vzhľadom k tomu, že od svojich najslávnejších rokov má na míle ďaleko, nič špeciálne sa ani neočakávalo. Z jeho doterajších výsledkov na Tour de France nie je prekvapený ani cyklistický expert Lukáš Timko, ktorý reagoval pre portál Športweb.

„Jazdí záverečnú sezónu, chce dokončiť poslednú Tour a nijak si pri tom neublížiť. Veľa v tom zohráva hlava a mentálne nastavenie. V dojazdoch je ho vidieť, aj sa dostane do dobrej pozície, ale potom akoby vymäkne," všimol si Timko. „Ešte sa nedostal k tomu, aby rozbalil svoju rýchlosť naplno. Ak usúdi, že v špurte nemá šancu, zvesí nohy, čiže nepríde do cieľa na desiatom či jedenástom mieste, ale na šestnástom či dvadsiatom."

Na unikátnom modeli S-Works Tarmac SL7 dokážu jazdiť šprintéri i vrchári.
Na čom jazdí sedemnásobný držiteľ zeleného dresu na Tour de France? Sagan vytiahol delo za 15 000 €! Zobraziť článok

Po desiatich etapách Tour de France je lídrom bodovacej súťaže Belgičan Jasper Philipsen z tímu Alpecin-Deceuninck. Vďačiť za to môže aj výraznej podpore od hviezdneho Mathieua van der Poela. „Podpora od jedného z najlepším jazdcov planéty má veľkú zásluhu na jeho úspechoch. Van der Poel s Philipsenom navyše ukazujú iný spôsob, ako zakončiť hromadné dojazdy. V minulosti sme videli viacčlenné špurtérske vláčiky, v ktorých sa jazdci postupne odpájali a v závere nechali už len samotného špurtéra," analyzuje Timko.

„V tíme Alpecin – Deceuninck to vedia aj týmto spôsobom, ale belgicko-holandská dvojica si vystačí aj sama. Van der Poel má neskutočný výkon, prerazí cez súperov a Philipsena „vypustí“ v správnej rýchlosti pri ideálnom načasovaní. Keby Sagan mal v tíme takého kolegu, jeho umiestnenia by boli oveľa vyššie," myslí si cyklistický expert.

Peter Sagan nemal podporu dvorného rozbiehača ani vo svojich predošlých tímoch. Napriek tomu dosahoval výborné výsledky. Je rekordným víťazom siedmich zelených tričiek na Tour de France. Dnešná cyklistika sa ale zmenila a bez podpory "vláčika" to v súčasnom špurte nejde.

„Sagana považovali za klasikára. Ak by bol čistokrvný špurtér, stajne by skúsili okolo neho vybudovať podporný tím. Lenže on chcel jazdiť nielen špurty, ale aj kopcovité jednorazovky, zvlnené klasiky a ďalšie typy terénov. Áno, počas kariéry pri ňom stáli Maciej Bodnar či Daniel Oss. Bodnar ho „strážil“ počas prvej polovice pretekov, Oss v druhej. Doviedol ho k hranici jedného, dvoch kilometrov pred cieľom, ale to bolo všetko. V závere si musel Sagan už poradiť sám," hodnotil Timko.

„Mal aj smolu, pretože bol taký dobrý, že kompetentní usúdili, že vláčik nepotrebuje. Lenže v súčasnom špurte to potrebné je. Spolupráca medzi van der Poelom a Philipsenom je ideálnym príkladom," dodal odborník.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});