Lotyšský zázrak na ľade: Hrdina Šilovs nemyslel na medailu!

Pre trénera hokejistov Lotyšska Harijsa Vitolinša (55) je bronzová medaila z MS sen, o ktorom nechcel hovoriť nahlas.

Pre trénera hokejistov Lotyšska Harijsa Vitolinša (55) je bronzová medaila z MS sen, o ktorom nechcel hovoriť nahlas.

Fotogaléria

Herné aj výsledkové napredovanie Lotyšov sa nezastavilo ani vo štvrťfinále, v ktorom sa víťazstvom nad Švédskom 3:1 postarali o veľké prekvapenie. Kanade následne podľahli aj v druhom vzájomnom zápase a po semifinálovej prehre 2:4 zamierili do boja o bronz. V ňom ukázali veľkú túžbu po cennom kove.

Nad USA viedli 1:0 aj 2:1, neskôr prehrávali 2:3, no Kristians Rubins sa následne stal jedným z hrdinov historického úspechu. V 55. minúte vyrovnal na 3:3 a po 82 sekundách predĺženia rozhodol o lotyšskom bronze. "Boli sme chvíľu emočne dole, ale stále sme si verili a to je najsilnejšia stránka nášho tímu. Nechceli sme sklamať samých seba a ani našich fanúšikov, ktorí si zaslúžili cítiť hrdosť," povedal útočník Dans Ločmelis.

Lotyši v "malom finále" ukázali, že semifinálová prehra s Kanadou nepodlomila ich sebadôveru. V tamperskej hale pred vyše 11-tisíc divákmi ukázali veľkú túžbu po víťazstve a k cenným skalpom Česka, Švajčiarska a Švédska pridali ďalší. "Dnes sme hrali omnoho lepšie než v semifinále. Išli sme za tým. Po inkasovanom góle na 2:3 sme začali viac tlačiť a výsledok ste videli," uviedol útočník Rihards Bukarts.

K hrdinom lotyšského bronzu sa zaradil 22-ročný brankár Arturs Šilovs, ktorý získal viacero ocenení vrátane najprestížnejšieho - MVP pre najužitočnejšieho hráča šampionátu. Po zápase o bronz ocenil prínos lotyšských fanúšikov, ktorí tím povzbudzovali nielen v Rige, ale v tisíckach prišli aj do Tampere. "Vyzeralo to, ako keď sme hrali v Rige. Naši priaznivci museli letieť do Fínska, vyriešiť si vstupenky. Klobúk dolu pred nimi. Som veľmi šťastný, že sme ich potešili. Pred turnajom sme o medaile vôbec nerozmýšľali. Na turnaji sme dokázali vyhrať ťažké zápasy a na to sme hrdí," povedal Šilovs pre iihf.com.

Útočník Jakub Demek (vľavo) počas tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie do 20 rokov.
Demekov parádny zápas mal nepríjemný záver: Hrôzostrašné zranenie Zobraziť článok

Späť Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});