Lotyšský zázrak na ľade: Hrdina Šilovs nemyslel na medailu!

Pre trénera hokejistov Lotyšska Harijsa Vitolinša (55) je bronzová medaila z MS sen, o ktorom nechcel hovoriť nahlas.

Pre trénera hokejistov Lotyšska Harijsa Vitolinša (55) je bronzová medaila z MS sen, o ktorom nechcel hovoriť nahlas.

Fotogaléria

Brankár Arturs Šilovs po zápase o 3. miesto priznal, že na cenný kov pred šampionátom nemysleli, no víťazstvá nad zvučnými súpermi a mohutná podpora fanúšikov im dodávali sily. "Vyzeralo to, ako keby sme hrali v Rige. Je úžasné, ako nás ľudia podporovali," poznamenal pre hokej.cz.

Svetový šampionát síce vyvrcholil vo fínskom Tampere, no dejiskom jednej z dvoch základných skupín bola Riga. Lotyšskí priaznivci verili, že domáce prostredie bude pre národné mužstvo výhoda, ktorá mu pomôže k postupu do štvrťfinále. Účasť v osmičke najlepších je pre lotyšský výber každoročná výzva a od jej splnenia sa odvíja hodnotenie tímu.

Lotyši vstúpili do šampionátu nevýrazne. Kanade podľahli 0:6 a po prehre so Slovenskom 1:2 sa im vzdialil vytúžený postup. V tej chvíli to nevyzeralo, že sa schyľuje k historickému úspechu. Senzačné víťazstvo nad Českom 2:1 po predĺžení a následné plné bodové zisky proti Nórsku, Slovinsku a Kazachstanu však dostali tím trénera Harijsa Vitolinša do situácie, keď na účasť v najlepšej osmičke potreboval bodovať proti istému víťazovi skupiny Švajčiarsku.

Lotyši napokon nielenže s favoritom, ktorý šetril niekoľko kľúčových hráčov, dosiahli potrebný bod za remízu v riadnom hracom čase, ale napokon ho po predĺžení zdolali (4:3). Do štvrťfinále sa prebojovali z tretieho miesta a na ich triumf nad Švajčiarmi doplatili Slováci, pre ktorých sa turnaj skončil.

Hráči Lotyšska oslavujú bronzové medaily na 86. majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.
Bronz Lotyšska na MS má dohru: Parlament narýchlo vyhlásil štátny sviatok Zobraziť článok

Pokračovať v čítaní
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});