Jasné stanovisko FIA: Ako dopadla žiadosť Ferrari ohľadom trestu Sainza?

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) v utorok zamietla žiadosť tímu Ferrari o zrušenie trestu, ktorý stál ich jazdca seriálu formuly ...
  • Zdroj: SITA/AP

Medzinárodná automobilová federácia (FIA) v utorok zamietla žiadosť tímu Ferrari o zrušenie trestu, ktorý stál ich jazdca seriálu formuly 1 Carlosa Sainza štvrté miesto na Veľkej cene Austrálie.

Španielsky pretekár dostal päťsekundovú penalizáciu za to, že po reštarte pretekov v 57. kole narazil do krajana Fernanda Alonsa z Aston Martinu. Časová penalizácia odsunula Sainza zo štvrtej na 12. priečku.

Z rozhodnutia stewardov vyplýva, že Ferrari predložilo telemetrické údaje zo Sainzovho vozidla, vyhlásenie španielskeho jazdca a komentáre ostatných jazdcov v rozhovoroch. Cieľom bolo predložiť argument o tom, že Sainz mal na studených pneumatikách so slnkom v očiach nízku priľnavosť a nedokázal dostatočne spomaliť svoj monopost, aby sa Alonsovi vyhol.

Stewardi, medzi ktorými bol aj bývalý jazdec F1 Enrique Bernoldi, rozhodli, že v dôkazoch Ferrari nebol žiadny významný a relevantný nový prvok, ktorý by nebol jasný už pri udelení trestu v Austrálii. "Podmienky trate a pneumatík boli niečím, čo musel každý pretekár vziať do úvahy a prispôsobiť sa im. Tým, že sa Sainz snažil spolu s Pierrom Gaslym neskoro zabrzdiť, prijal riziko, že ako jazdec stratí kontrolu nad svojím vozidlom. V tomto prípade sa toto riziko naplnilo, čoho dôsledkom bola následná kolízia, za ktorú nasleduje trest," citovala rozhodnutie FIA agentúra AP.

"Teraz sa tešíme na začatie širších diskusií s FIA, F1 a všetkými tímami. Cieľom je zlepšenie dohľadu nad naším športom, aby sme zabezpečili najvyššiu úroveň spravodlivosti a konzistentnosti, ktorú si náš šport zaslúži," uviedla talianska stajňa.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});