Schytal tvrdý trest! Bronzový medailista z Tokia mal pozitívny test na doping

V lete 2021 vybojoval bronzovú medailu pre Kazachstan na olympijských hrách v Tokiu, teraz však má vzpierač Igor Son (24) dištanc na ...
  • Zdroj: TASR/AP

V lete 2021 vybojoval bronzovú medailu pre Kazachstan na olympijských hrách v Tokiu, teraz však má vzpierač Igor Son (24) dištanc na osem rokov za doping.

Ako informovali predstavitelia národnej federácie vzpierania, dvadsaťštyriročný športovec mal pozitívny test na zakázané látky v úvode roka 2022. Už v minulosti, ešte v roku 2015, si pritom odpykal sedemmesačný dištanc za doping.

Igor Son v roku 2019 získal striebro na majstrovstvách sveta v thajskej Pattayi v kategórii do 55 kg, na OH v Tokiu už vo váhe do 61 kg skončil tretí.

Kazach nepríde o olympijskú medailu, keďže pozitívny výsledok na zakázané látky mal až po súťaži pod piatimi kruhmi. "Toto mimosúťažné testovanie sa konalo šesť mesiacov po medzinárodnej súťaži, na ktorej športovec štartoval. Nie je teda dôvod na to, aby prišiel o medailu alebo mu neboli uznané výsledky," uviedol generálny sekretár národnej federácie Aldijar Nuralinov.

Agentúra AP pripomenula, že Kazachstan má dlhú históriu dopingových prehreškov elitných vzpieračov. Krajina prišla pre rôzne previnenia antidopingových pravidiel o medaily z OH v Pekingu 2008, Londýna 2012 aj Ria de Janeiro 2016. Ak by sa na medzinárodnom fóre objavilo v budúcnosti viacero previnení, Kazachstan by mohol prísť o miesta v súťažiach pod piatimi kruhmi.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});