Favorit na usporiadanie OH 2030: Prečo prerušia Japonci svoju kampaň?

Primátor japonského mesta Sapporo Kacuhiro Akimoto a Japonský olympijský výbor vyhlásili, že na istý čas prerušia úsilie o získanie práva ...
  • Zdroj: TASR/AP

Primátor japonského mesta Sapporo Kacuhiro Akimoto a Japonský olympijský výbor vyhlásili, že na istý čas prerušia úsilie o získanie práva usporiadať zimné olympijské hry v roku 2030.

Podľa Akimota poškodil kandidatúru škandál tokijskej olympiády, pri ktorej údajne prišlo ku korupcii.

Akimoto na utorňajšej tlačovej konferencii uviedol, že kandidatúra sa nezrušila, iba pozastavila. Sapporo bolo považované za favorita na organizovanie ZOH 2030, pričom americké Salt Lake City bolo favoritom pre rok 2034.

Primátor japonského mesta priznal, že škandál kandidatúru pošpinil. "Uvedomujeme si, že sa nemôžeme pohnúť dopredu, pokiaľ neprehodnotíme našu činnosť pre hry 2030 a neukážeme to svetu. Na začiatok musíme vziať do úvahy obvinenia z manipulácie pri kandidatúre Tokia," citovala Akimota agentúra AP.

"Na určitý čas prerušíme akékoľvek výrazné úsilie. Prehodnotíme našu kandidatúru, aby sme získali skutočné pochopenie od obyvateľov nášho mesta," dodal. Guvernér prefektúry Hokkaido Naomiči Suzuki minulý týždeň uviedol, že škandál bol ranou pre šance mesta na usporiadanie ZOH. Podpora kandidatúry je u miestnych obyvateľov podľa prieskumov približne 50-percentná, ale predstavitelia Sappora odmietli usporiadať verejné hlasovanie prostredníctvom referenda.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) už 7. decembra odložil voľbu dejiska ZOH 2030. Rozhodol sa tak vzhľadom na výzvy spojené s klimatickou zmenou a jej vplyv na snehové podmienky a zimné športy.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});