Šampionát rekordov: Padlo najviac gólov, toľko rozstrelov ešte nebolo

Futbalové majstrovstvá sveta v Katare prekonali historický rekord v počte gólov na jednom šampionáte. Diváci počas 64 zápasov videli ...
  • Zdroj: SITA/AP

Futbalové majstrovstvá sveta v Katare prekonali historický rekord v počte gólov na jednom šampionáte. Diváci počas 64 zápasov videli 172 gólov, čo je o jeden viac ako na turnajoch v rokoch 1998 vo Francúzsku a 2014 v Brazílii.

Priemerne na jedno stretnutie padlo 2,69 gólu. Ďalších gólov sa fanúšikovia dočkali pri piatich penaltových rozstreloch.

Messiho mama Celia Maria prežívala počas finále infarktové okamihy na tribúne.
Messiho rodina na tribúne: Krásna manželka sotva dýchala, mama to rozbalila na plné obrátky Zobraziť článok

Najviac k rekordu prispeli Francúzi. Čerstvo vicemajstri sveta, ktorí v nedeľnom strhujúcom finále až po penaltovom rozstrele podľahli Argentíne, dali v siedmich zápasoch na turnaji 16 gólov. Z toho polovicu zaznamenal najlepší strelec šampionátu útočník Kylian Mbappé. Víťazní Argentínčania skórovali pätnásťkrát.

Argentínčan Lionel Messi oslavuje zisk trofeje na MS v Katare.
Hviezdy Messi a Mbappe si podelili trofeje: Jeden získal Zlatú loptu, druhý Zlatú kopačku Zobraziť článok

V Katare priemerne padlo na stretnutie najviac gólov od zavedenia modelu s 32 účastníkmi v roku 1998. Vyšší gólový priemer na zápas mali naposledy majstrovstvá pred 28 rokmi v USA, kde sa predstavilo 24 tímov.

Svetové šampionáty sa počas svojej bezmála storočnej histórie hrali v rôznych formátoch. Najviac gólov na zápas videli diváci v roku 1954 vo Švajčiarsku, kde v priemere padlo na stretnutie viac ako päť gólov. V 26 dueloch tam strelci zaznamenali 140 presných gólov.

Uplynulé majstrovstvá prekonali aj rekord v počte penaltových rozstrelov. Až exekúcia pokutových kopov musela vo vyraďovacej fáze rozhodnúť päť stretnutí, čo je najviac v histórii šampionátov.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});