Legendárny Talian Gianluigi Buffon prichádza s revolučným návrhom: Zväčšite bránky

Vtipkuje, alebo to myslí vážne? Gianluigi Buffon (45) patrí medzi najväčšie brankárske legendy svetového futbalu.

Vtipkuje, alebo to myslí vážne? Gianluigi Buffon (45) patrí medzi najväčšie brankárske legendy svetového futbalu.

Fotogaléria

Tvrdenia temperamentného Taliana mali vždy hlavu i pätu. Tentoraz sa zdá, že prestrelil. V koncoročnom rozhovore pre denník Tuttosport sa pohrával s myšlienkou, ktorá by znamenala revolučnú zmenu vo vyše storočnej existencii pravidiel.

Majster sveta, ktorý odchytal v kariére viac ako 1 000 zápasov, prichádza s nápadom na zväčšenie rozmerov futbalovej bránky. Od roku 1863 je jej šírka 7,32 metra a od roku 1875 výška 2,44 metra. Buffonovi sa to zrejme máli. „Keď som začínal v roku 1998, bol som medzi piatimi najvyššími hráčmi Serie A. Vlani počas pôsobenia v Parme v Serie B som bol tiež v pätici najvyšších, no zo všetkých hráčov na ihrisku,“ uviedol 176-násobný taliansky reprezentant.

Novinky o Čavričovi! Kmotrík to povedal jasne: Odíde gólostroj Slovana? Ak áno, kto ho nahradí? Zobraziť článok

Ikona medzi žrďami tvrdí, že s pribúdajúcim počtom vysokých brankárov klesá počet gólov najmä z diaľky. „Neviem, čo si mám o tom myslieť. Ak by prišiel s podobným návrhom nejaký komisár z UEFA, čo hral maximálne štvrtú ligu na dedine, nečudoval by som sa. No ak ide o bývalú hviezdu, tak je to podľa mňa zvrátené. Netreba kaziť pravidlá a odcudziť sa od ľudí,“ reagoval pre Nový Čas bývalý brankár Ladislav Molnár.

Lucas, syn zosnulého Pavla Demitru, sa trápi.
Syn zosnulého Pavla Demitru v problémoch: Čo bude s Lucasom?! Zobraziť článok

Buffon sa snaží obrátiť pozornosť na volejbal, ktorý hrajú jeho dve sestry. Podľa neho sa v tomto športovom odvetví zaoberajú možnosťou zvýšenia siete. Verí, že sa o tejto téme rozbehne diskusia s analýzami. „Je jasné, že brankári sú čoraz vyšší, no aj hráči sú rýchlejší a nepredvídateľnejší. Stále sa zlepšujú technické možnosti. Vplyv veľkosti brankára je zrejmý na strelách z diaľky: pred 30 rokmi padlo z 50 striel 10 gólov. Dnes je veľa, ak skončia v sieti tri lopty. Proti dvojmetrovým brankárom je z diaľky oveľa ťažšie skórovať.“


AKO TO VIDIA 3 GENERÁCIE NAŠICH BRANKÁROV?

Nerobme z futbalu hokej či hádzanú - Alexander Vencel st. (79)

Neviem si to dosť dobre predstaviť. Škoda, že si Buffon nepozrel štatistiky, koľko gólov padá po „obaľovačkách“ do horných rohov. Dnešní strelci dávajú také góly, aké som ja v živote nedostal. Za mojej éry bola lopta pomalá, takže som mal na reakciu dosť času. Dnes poháňa lopty asi raketa (smiech). Aj vďaka tomu padajú desiatky gólov z 30 metrov aj proti dvojmetrovým brankárom. Ak by sa zväčšili bránky, malo by to iba jediný efekt - vo futbale by padali hokejové výsledky. Alebo by sme sa dostali do sféry hádzanej, kde majú brankári minimálne šance zabrániť gólom. Ostaňme ešte 10 - 20 rokov pri súčasných rozmeroch bránok.

Sorry, Gigi, u mňa si si to pokazil - Ladislav Molnár (63)

Ak by sa to mne na staré kolená takto v hlave poplietlo, tak by som s tým možno aj súhlasil. Neviem, prečo s tým neprišiel pred 10 rokmi, ale špekulovať začal až po skončení kariéry. Nie je už tak na očiach, tak asi potrebuje zaujať. Vždy, keď padá málo gólov, je tu snaha sťažiť prácu brankárom. Zažil som to na vlastnej koži. Som nemilo prekvapený, že s týmto návrhom prichádza Buffon. Ja si nemyslím, že padá málo gólov z diaľky. Je to populistické vyhlásenie. Sorry, Gigi, veľký rešpekt voči tebe, no teraz si si to u mňa pokazil. S týmito vecami sa neoplatí experimentovať, lebo sa stratí podstata futbalu, ktorý je vo svete obľúbený vďaka jeho jednoduchosti.

Ja by som bránky radšej zmenšil - Dominik Takáč (24)

Som na strane brankárov, takže ja by som bránky aj zmenšil (smiech). Je tu však vážny protiargument k návrhu Buffona. Popri zvyšujúcom sa počte dvojmetrových brankárov sú dnešné lopty oveľa rýchlejšie ako v minulosti. Väčšina brankárov ich radšej vyráža do strán, ako chytá, lebo je to náročné. Keď strelec dobre trafí, z pohľadu brankára je problém dostať sa k lopte. Ja by som nič na súčasnom stave nemenil. Nemyslím si, že by to v niečom pomohlo. Padlo by síce viac gólov, no bolo by to skôr na škodu. Neviem si predstaviť, ako by v ešte väčších bránkach vyzerali nižší brankári. Asi by boli úplne bez šance.

BRANKÁRSKI DLHÁNI

Thibaut Courtois (31), Real Madrid, 199 cm

Asmir Begovič (36), Queens Park Rangers, 199 cm

Radek Vítek (20), Manchester United, 198 cm

Nick Pope (31), Newcastle United, 198cm

Tomáš Koubek (31), FC Augsburg, 198 cm

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});