Hrbatému sa rýchlejší tenis páči: Som za túto revolúciu!

Už druhý raz sa tenisový turnaj najlepších hráčov do 21 rokov hral ako test viacerých noviniek, ktoré by v budúcnosti mohli tenis výrazne ...

Už druhý raz sa tenisový turnaj najlepších hráčov do 21 rokov hral ako test viacerých noviniek, ktoré by v budúcnosti mohli tenis výrazne zmeniť.

Fotogaléria

Bitka tenisových nádejí známa pod názvom Next Gen Finals, ktorá sa premiérovo konala v Džidde, sa odohrala podľa „rýchleho formátu tenisu“, od ktorého si kompetentní sľubujú zatraktívnenie veľkých i malých tenisových turnajov.

Zápasy sa hrali bez čiarových rozhodcov, každý set len do štyroch gemov, za stavu 40:40 nie je zhoda, ale hneď gembal či brejkbal atď. Odborné kruhy budú skúsenosti zo saudskoarabského podujatia ešte chvíľu hodnotiť, no my sme sa opýtali legendy slovenského tenisu Dominika Hrbatého, čo hovorí na testované novinky, ktorých aplikácia by celkom zmenila tenis.

Ukrajinská tenistka  Marta Košťuková nečakane odstúpila z finále.
Ukrajinská tenistka zaskočila organizátorov: Odmietla nastúpiť na finále! Zobraziť článok

„Som síce stará škola, zažil som dlhé päťsetové zápasy, ale mne sa všetky tieto novinky páčia a chápem ich. Je to predovšetkým otázka televízií a zatraktívnenia nášho športu pre nových fanúšikov. Nie sú to absolútne novinky. Niektoré sa už testovali aj skôr a všetko to je robené kvôli televíznym prenosom, ktorých dĺžka je väčšinou nevypočítateľná, a to nie je dobré, keďže organizátori potrebujú peniaze z prenosov,“ skonštatoval stroho Dominik, ktorý, ako sme už informovali, sa aj s rodinou presťahoval za veľkú mláku, a to z jediného dôvodu - aby jeho dcéra Ella, ktorá sa našla v golfe, dostala tie najlepšie základy pre svoju športovú kariéru. „Napredujeme. Máme na konte niekoľko výborných výsledkov, ale ešte sa musíme učiť,“ povedal na margo golfových ambícií svojej dcéry Dominik, ktorý potom pridal svoj pohľad na novinky testované nádejami v Džidde a dodal, že zatraktívniť tenis treba najmä preto, že päť setov nevydrží už ani ten, kto si hovorí veľký fanúšik, sedieť v tomto uponáhľanom čase tak dlho na jednom mieste. „A niekde som čítal, že vekový priemer priaznivcov tenisu je okolo päťdesiatky. Chce to nejako zaujať mladé tváre,“ poznamenal.

 

1. Set sa hral na štyri gemy, za stavu 3:3 sa hral tajbrejk.

DOMINIK: Do štyroch sa hralo párkrát už aj predtým. To nie je až taká novinka. Je to skrátený formát setu a skúša sa to kvôli televíznym prenosom. Televízia má totiž problém pri tenise, že nevie, aký dlhý zápas bude a limituje to ďalšie vysielacie plány. Pri skrátených setoch je oveľa menší rozptyl medzi najkratším a najdlhším zápasom

2. Gemy sa hrali bez výhod, za stavu 40:40 sa hralo o rozhodujúci bod.

DOMINIK: Ja nie som zástancom hrania rozhodujúceho bodu. Často sa stane, že rozhoduje viac šťastie ako naozaj tenisové umenie a kvalita hráča. Dôkazom toho sú aj grandslamové turnaje, ktoré za posledných 20 rokov vyhralo len pár iných tenistov, ako boli vopred známi favoriti. No na bežných turnajoch bolo oveľa väčšie percento rôznych hráčov, ktorí dokázali vyhrať.

3. Hralo sa bez rozhrania pred zápasom.

DOMINIK: Neviem, ako to majú riešené s rozohrávkou, ale predpokladám, že tam mali niekde kurt na rýchle rozohranie. Tam ide skôr o prevenciu zranení pri rozohrávaní sa.

Slovenské tenistky Daniela Hantuchová a Dominika Cibulková počas záverečnej štvorhry.
Rebríček najbohatších tenistov: Slováci sú popri najlepších ako chudobní príbuzní Zobraziť článok

4. Medzi prvým a druhým servisom bolo len 8 sekúnd.

DOMINIK: S tým súhlasím. Je to skvelé pravidlo. Ale myslím si, že je iba veľmi malé percento hráčov, čo ho porušujú. Takže je to iba také pravidlo pre médiá, aby sa o ňom písalo.

5. Diváci sa aj počas hry mohli v hľadisku presúvať z miesta na miesto.

DOMINIK: Osobne mi toto pravidlo neprekáža. Skôr môže byť nepríjemné telefonovanie alebo hluk, ktorý môže nastať pri takomto voľnom presúvaní. Diváci totiž pri presúvaní, hneď, ako sa postavia, často zabudnú, že sú stále na turnaji a hlavou sú už niekde inde.

6. Tenisti mohli využívať rady trénera po každom odohratom sete.

DOMINIK: To je dobré najmä vtedy, keď sa hrajú dlhšie zápasy, keď človek potrebuje poradiť. Niekedy stačí pohľad na trénera, ktorý to vidí takmer vždy celkom inak. Pokiaľ však viem, na tomto turnaji ho hráči využívali najviac v prvých hracích dňoch. Vraj túto možnosť využili minimálne raz všetci tenisti.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});