Bývalý kapitán Hrbatý sledoval úspech proti Grécku: Molčan musí zdolať hlavne svojich démonov!

Skvelý úspech! Slovenskí tenisti sa prebojovali do februárovej kvalifikácie o postup na budúcoročný finálový turnaj Davisovho pohára. ...
  • Zdroj: TASR

Skvelý úspech! Slovenskí tenisti sa prebojovali do februárovej kvalifikácie o postup na budúcoročný finálový turnaj Davisovho pohára. Na harde v posvätných Aténach v krásnom historickom prostredí zvíťazili nad domácim Gréckom 3:1.

O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa zaslúžil Alex Molčan (25), ktorý v dueli tímových jednotiek zdolal svetovú päťku Stefanosa Tsitsipasa 7:6 (6), 5:7, 6:3. Bývalý daviscupový kapitán Dominik Hrbatý (45) však tvrdí, že ak chce Molčan preniknúť naozaj medzi svetovú elitu, bude musieť zdolať primárne svojich vlastných démonov.

FOTOGALÉRIA: Bývalý kapitán Hrbatý sledoval úspech proti Grécku

Aby toho nebolo málo, Molčan Tsitsipasovi uštedril vôbec prvú singlovú daviscupovú prehru. „Poraziť Grécko doma na ich pôde s piatym hráčom sveta je určite pekný úspech. Jednak Molčan porazil Tsitsipasa, ale chalani predviedli pekný výkon aj vo štvorhre. Tsitsipas má momentálne takú menšiu krízu, ale stále je to piaty hráč sveta. Davis Cup je však tímová hra a tu sa pekne ukázalo, že to nestojí len na jednom hráčovi. Gréci mali slabšiu dvojku a tade viedla cesta,“ zhodnotil na úvod pre Nový Čas Hrbatý a jedným dychom pokračoval.

„Alex je typ hráča, ktorý je veľmi šikovný a je ľavák. Tsitsipas sa snaží hrať rýchlo a tým, že nebol v najlepšej forme, tak sa nechal rozladiť. Navyše, Stefanos nemá rád ľavákov, takže sa mu kopili chyby. Ale aj Alex využil všetky svoje prednosti a zahral parádne,“ pochválil Hrbatý, ktorý si však tiež všíma, že Molčanove výsledky v tomto roku nie sú vôbec optimálne. Kvôli hernej mizérii dokonca nedávno vypadol aj zo svetovej stovky.

„Neviem, či sa z jedného úspechu dá teraz otočiť niekoľko mesiacov zlých výsledkov. Určite naštartovať a povzbudiť ho to môže. Je to niečo na čom sa dá stavať, ale na ďalších turnajoch to musí potvrdiť. Stačia jeden-dva turnaje a človek ľahko spadne tam, kde bol pred tým. Skôr si myslím, že Alexovi sa nedarí preto, lebo hráči už zistili, čo na neho hrať. Pred tým bol relatívne nový, neokukaný... Vždy vymyslel nejaký ľavácky úder, ktorým nachytal súpera. Dnes už súperi vedia, čo majú na neho hrať,“ myslí si Hrbatý.

Stefanos Tsitsipas získal proti Slovákom jediný bod.
Gréci našli vinníka: Za Tsitsipasove prehry môže jeho sexy priateľka Zobraziť článok

Molčan na hernú krízu reagoval ukončením spolupráce s trénerom Mariánom Vajdom. „Marián chcel naučiť Alexa to, čím si prechádzal na začiatku aj s Novakom Djokovičom. Našiel cestu, ako z neho spraviť šampióna. Vtedy to malo obrovský úspech, čo chcel Marián ukázať aj Alexovi, no ten to, bohužiaľ, nevedel pretaviť do výsledkov na kurte. Nepustí ho asi hlava. Tí démoni, ktorých má v hlave, sú potom silnejší ako akákoľvek rada. Musí sa naučiť zdolávať hlavne ich,“ povzdychol si Hrbatý, ktorý dlhodobo dvíha varovný prst nad stavom nášho tenisu.

„Dostať sa do finálovej skupiny bude ešte náročné. Otázka je, či bude hrať ešte Igor Zelenay. Kto ho nahradí? V posledných zápasoch nás vždy zachránila štvorhra. Varovný prst je v slovenskom tenise zdvihnutý už dlho. Vždy nás nakoniec niečo zachráni a nejako to vytiahneme, no čím ďalej je to s našim tenisom horšie. Takéto víťazstvo je krásne, ale čo keď jedného dňa nebude? To sa reálne môže stať,“ uzavrel Hrbatý.

 

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});