Najväčšia školská športová súťaž na Slovensku štartuje ďalší ročník. Zaži to aj ty

Slovenský olympijský a športový výbor spustil už 4. ročník úspešného projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV). Žiaci, chcete preveriť ...

Slovenský olympijský a športový výbor spustil už 4. ročník úspešného projektu Olympijský odznak všestrannosti (OLOV). Žiaci, chcete preveriť svoje fyzické zdatnosti či ukázať, čo vo vás drieme? Do toho!

Fotogaléria

Pohyb je bez debát esenciou života. Kým sa hýbeme, sme. Avšak mnohí ľudia na šport, tréning či akúkoľvek pohybovú aktivitu rezignovali. Aj mnohé deti hýbu viac ako telom pri športe prstom po displeji. A to je obrovská škoda. Veď spolu s frekvenciou pohybu sa úmerne zvyšuje aj kondícia, fyzické, ale čo je nemenej dôležité, aj psychické zdravie. Šport prináša do našich životov okrem množstva endorfínov len samé benefity. Aj preto sa SOŠV v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR a ďalšími partnermi snažia vrátiť deti späť k pohybovým aktivitám.

Zdravé zápolenie

Je dôležité, aby deti zažili na vlastnej koži radosť zo športu a súťaženia. Práve tieto momenty môžu vytvoriť základ pre trvalý záujem o aktívny životný štýl aj v neskoršom veku. Olympijský odznak všestrannosti motivuje žiakov, aby si v úžasnej krajine menom šport zamilovali aspoň jednu disciplínu, v ktorej sú doma a vďaka ktorej ukážu svetu, čo v nich drieme. Cieľom jedinečného projektu je podporiť všestranný pohybový rozvoj žiakov a prilákať ich k pravidelnému športovaniu. To okrem podpory zdravia prináša aj šancu zažiariť. Súťaž môže odhaliť mnohé detské športové talenty, ktoré majú potenciál vydať sa na profesionálnu športovú dráhu.

Disciplíny

Ako to prebieha? Žiaci od 6. ročníkov základných škôl a príslušných ročníkov osemročných gymnázií sa prostredníctvom svojich učiteľov prihlásia do projektu. V ňom na deti čaká výber disciplín, ktorý je navrhnutý tak, aby zahŕňal práve také pohybové schopnosti, ktoré tvoria základ športového výkonu a dajú sa realizovať na všetkých školách. Batéria cvičení je kompatibilná s disciplínami v rámci Eurofit-u a so Štátnym vzdelávacím programom pre telesnú a športovú výchovu ISCED 2. V školských kolách na súťažiacich čaká: skok do diaľky z miesta znožmo, ľah – sed za 30 sekúnd, vytrvalostný člnkový beh, hod s 2 kg plnou loptou vpred, výdrž v zhybe nadhmatom a člnkový beh 10x 5 m.

Rekordný záujem

Následne prebiehajú krajské kolá a tí najlepší postúpia do celoslovenského finále. Do uplynulého ročníka Olympijského odznaku všestrannosti sa zapojilo rekordných takmer 33-tisíc žiakov. Podmienky odznaku plnili v 392 školách po celom Slovensku. Viac ako 21 % aktívne zapojených žiakov splnilo podmienky pre zisk niektorého z odznakov. Zlatý získalo 704, strieborný 2061 a bronzový 4 163 detí. Najvšestrannejšími športovcami spomedzi žiakov sa v uplynulom ročníku stali žiaci zo Základnej školy Jána Hollého v Topoľčanoch. Na ďalších medailových priečkach skončili žiaci zo ZŠ na Komenského ulici v Trebišove a zo ZŠ kpt. Jána Nálepku v Stupave.

Motivácia pre deti

Nadčasový projekt prináša okrem radosti z pohybu i pravdivý obraz, ako sú pohybovo zdatné naše slovenské deti. Vďaka týmto merateľným dátam žiaci z roka na rok vidia svoje zlepšenia, alebo aj zhoršenia. Okrem toho projekt podporuje zdravú rivalitu medzi deťmi, podnecuje súťaživosť a čerešničkou na torte sú odznaky a ďalšie odmeny, ktoré môžu získať a ktoré ešte väčšmi znásobujú chuť zabojovať so svojimi rovesníkmi.

Žiaci, ak navštevujete 6. až 9. ročníky základných škôl alebo tiež príslušné ročníky osemročných gymnázií a chcete toto nádherné zápolenie zažiť, neváhajte sa prihlásiť. Urobiť tak môžete prostredníctvom svojich učiteľov, ktorí prihlásia školu prostredníctvom nasledujúceho odkazu: www.olympic.sk/olov/registracia. Spolu rozhýbeme Slovensko. Športu zdar!

Aktivity SOŠV podporujú exkluzívny partner TIPOS, generálny partner 4F, hlavní partneri ALLIANZ, partner Matador, SPP a mediálni partneri Fun rádio a Nový Čas.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk