Volejbalistky Slovenska si zahrajú vo Florencii osemfinále ME: Postup = dve prvenstvá trénera

Splnené! Volejbalistky Slovenska si na európskom šampionáte vybojovali postup do osemfinále. Tento výsledok je úspechom nielen hráčok, ...
  • Zdroj: SITA

Splnené! Volejbalistky Slovenska si na európskom šampionáte vybojovali postup do osemfinále. Tento výsledok je úspechom nielen hráčok, ale aj ich trénera. Michal Mašek sa stal prvým Slovákom, ktorý dotiahol volejbalistky spod Tatier nielen na ME, ale aj k postupu do osemfinále!

FOTOGALÉRIA: SR volejbal

„Som veľmi šťastný, že sa to podarilo,“ povedal pre web TA3 po víťazstve svojich zvereniek v poslednom zápase D-skupiny v Tallinne nad domácim Estónskom, pričom vyzdvihol predovšetkým výkon Sloveniek v treťom sete: „Tretí set bol v našom podaní trochu koncert.“

Rodák z Púchova sa stal prvým Slovákom, ktorý dostal naše volejbalistky na ME. Predošlé úspechy rovnakej hodnoty sa udiali pod taktovkou českého kouča Miroslava Čadu a potom Taliana Marca Fenoglia. Mašekovi patrí ešte jedno prvenstvo v slovenských súvislostiach: ako prvý Slovák dokázal s babami postúpiť zo skupiny. Pred ním to v roku 2019 dokázal Talian Fenoglio na šampionáte, ktorý vtedy Slovensko spoluorganizovalo.

Slovenské volejbalistky začnú na MS proti Fínsku.
Dôležitý krok k postupu: Slovenské volejbalistky s ďalším víťazstvom na ME Zobraziť článok

Na tomto šampionáte, ktorý spoluorganizujú štyri krajiny Belgicko, Nemecko, Taliansko a Estónsko, je zaujímavé aj rozloženie trénerských síl. Až v tretine tímov sedia na lavičke tréneri z Talianska. Sú to Bulharsko, Estónsko, Maďarsko, Poľsko, Slovinsko, Srbsko, Turecko a, samozrejme, Taliansko. No a len štyri krajiny majú pri kormidle svojich rodákov! Okrem Michala Mašeka na slovenskej lavičke to sú ešte Taliansko (Davide Mazzanti), Belgicko (Kris Vansnick) a Španielsko (Pascual Saurín). Najstarším kormidelníkom na ME 2023 je 62-ročný Belgičan Émile Rousseaux, ktorý vedie od roku 2018 Francúzsko a najmladším zasa Turek Yunus Öçal, ktorý má 37 rokov a vedie Grékyne.

Proti komu vo Florencii

Slovenské volejbalistky zakončili účinkovanie v D-skupine víťazstvom nad domácimi Estónkami 3:1, čím si zabezpečili konečné 3. miesto v skupine so ziskom deviatich bodov. Slovenky sa dnes (spoločným lietadlom s ostatnými postupujúcimi) presunú na osemfinále do Florencie, kde ich čaká druhý tím B-skupiny. Ktorý to bude, sa rozhodovalo v súboji Bulharsko - Švajčiarsko, ktorý sa skončil po uzávierke tohto vydania.

Tréneri na Eurovolley 2023

- 8 krajín má pri kormidle talianskeho trénera (Taliansko, Maďarsko, Poľsko, Estónsko, Turecko, Bulharsko, Slovinsko a Srbsko)

- 4 tréneri vedú svoje rodné krajiny (Španielsko, Belgicko, Taliansko a SLOVENSKO)

-  väčšina pôsobí aj v kluboch, najviac v Turecku

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk