Najlepší Saganov priateľ v pelotóne a verný domestik Daniel Oss: Smutné, že sa zabúda, čo dokázal!

Máloktorý jazdec spôsobí taký ošiaľ ako Peter Sagan (33)! V nedeľu po 12 štartoch, siedmich zelených dresoch a 12 etapových víťazstvách ...
  • Zdroj: TASR/AP

Máloktorý jazdec spôsobí taký ošiaľ ako Peter Sagan (33)! V nedeľu po 12 štartoch, siedmich zelených dresoch a 12 etapových víťazstvách zavŕšil rodák zo Žiliny jednu skvelú éru na najslávnejších cyklistických pretekoch sveta Tour de France.

Jeho dvorný domestik a pravdepodobne aj najlepší kamarát v pelotóne Daniel Oss (36) si však aj napriek všetkému myslí, že ľudia už zabudli na to, aké skvelé úspechy Tourminátor za všetky tie roky získal.

FOTOGALÉRIA: Daniel Oss: Smutné, že sa zabúda, čo dokázal!

Sagan, jazdec tímu TotalEnergies, obsadil pri svojej absolútnej derniére na Tour jedenáste miesto. Celkovo skončil na  127. pozícii. Tento rok nebojoval ani o zelený dres, v bodovacej súťaži obsadil 54. priečku. „Konečne sme v Paríži. Som šťastný a rád, že to bola posledná Tour. Som unavený. Prežil som tu dobré chvíle, Tour sú najväčšie a najlepšie preteky na svete, ale už mám toho dosť. Je koniec, ale čo už, život ide ďalej. Show must go on,“ povedal v cieli sedemnásobný držiteľ zeleného dresu pre víťaza bodovačky.

Začiatkom minulého desaťročia Sagan pomohol redefinovať knihu pravidiel modernej cyklistiky. V súčasnosti ho však nový vek pretekania nechal za sebou. Sagan nevyhral etapu na Tour de France, odkedy v roku 2019 porazil Wouta van Aerta a Mattea Trentina. To je smutná labutia pieseň. Na Saganovu obranu sa však postavil verný priateľ Talian Daniel Oss. „Desať a viac rokov bol Peter jedným z najlepších jazdcov v pelotóne s množstvom rekordov,“ uviedol Saganov dlhoročný domestik. „Je smutné, že ľudia tak rýchlo zabudli na to, čo všetko pre cyklistku urobil a aké úspechy získal. Je ľahké povedať niečo zlé, keď veci nejdú správnym smerom,“ dodal Oss.

Sagan neovplyvnil štýl pretekania iba svojimi schopnosťami v sedle či zábavnou povahou. Ovplyvnil hlavne to, čo znamená byť moderným pretekárom. „V začiatkoch jeho kariéry bol prvým jazdcom po mnohých rokoch, ktorý bol zábavný, ktorý mal niečo viac, ako len šport. Spríjemnil ľuďom všetko okolo cyklistiky. Zmenil ju, aby bola zábavnejšia,“ opísal zase spoluprácu so Saganom športový riaditeľ TotalEnergies Ján Valach. „Som šťastný, keď dnes vidím hviezdnych jazdcov s Petrovým štýlom. Jazdcov ako Van der Poel alebo Wout van Aert. Každý deň sa s chlapmi, ako sú oni, môže stať niečo šialené a ľudia ich milujú. Robia niečo iné, rovnako ako Peter predtým,“ uzavrel Valach.

Peter Sagan sa lúčil s Tour de France.
Sagan si v cieli Tour de France užíval: Toto by ste od neho nečakali Zobraziť článok

Saganove úspechy

1 cyklámenový dres z Giro d’Italia 2021

2 etapové víťazstvá na Giro d’Italia

3-krát majster sveta (2015, 2016, 2017)

4 etapové víťazstvá na Vuelta a Espaňa

7 zelených dresov z Tour de France

12 etapových víťazstiev na Tour de France

121 triumfov v profi pelotóne

2016 - rok, kedy získal Zlatý bicykel (svetový cyklista roka)

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});