Extréner repre Ján Kocian pred kvalifikačným zápasom ME na Islande: Weiss mal byť v mužstve!

Je jedným z kvarteta našich reprezentačných trénerov, ktorí mali do činenia s Islandom.

Je jedným z kvarteta našich reprezentačných trénerov, ktorí mali do činenia s Islandom.

Fotogaléria

Ján Kocian (65) sedel v roku 2008 na lavičke slovenského tímu, keď sa zrodila v jeho rodných Zlatých Moravciach doteraz jediná prehra s týmto súperom (1:2). Rozhodujúci gól strelil osem minút pred koncom zápasu útočník Eidur Gudjohnsen (44), vtedajšia hviezda Barcelony.

V prípravnom súboji, treťom v histórii vzájomných zápasov, stihol vo finiši znížiť Marek Mintál. „Útržkovito si pamätám, že sa hralo na jar, lebo tesne predtým som oslavoval 50. narodeniny. V zápase sme mali územnú prevahu, no nedokázali sme sa presadiť v koncovke,“ zaspomínal Kocian pre Nový Čas. Odvtedy zaznamenal islandský futbal boom, keď sa premiérovo dostal na ME 2016 i MS 2018. Po neúspechu v baráži o postup na ME 2020 však prišiel po generačnej výmene pokles.

„Island je v podobnej situácii ako my. Mal výnimočnú generáciu hráčov, ktorá dosiahla veľké úspechy. Potom však prišla slabšia fáza s horšími výsledkami, čo platí aj o nás.“ V Reykjavíku to bude v sobotu šiesta konfrontácia. „Súper má nového trénera, takže spôsob jeho hry bude mierne nečitateľný. Pohľad do tabuľky nám káže vyhrať. Očakávam vyrovnaný zápas bez veľa šancí. Pre obe mužstvá bude prioritou neurobiť chybu,“ myslí si Kocian.

Slováci by podľa neho mali vychádzať z posledného zápasu proti Bosne a ísť do súpera, vysoko ho napádať a byť na ihrisku aktívnejší. Návrat Hamšíka do reprezentácie ho prekvapil. „Nomináciu som si predstavoval skôr bez neho, ale s Wei­ssom. Vlado mal byť v mužstve. Som sklamaný z toho, že neprišlo k osobnému rozhovoru medzi ním a trénerom Calzonom. Nejaké vypisovanie či telefonovanie nič nevyrieši. Ak sa ho rozhodol nenominovať, mal mu to povedať priamo do očí. Z Tomášikovej ulice na Tehelné pole nie je tak ďaleko. Spôsob komunikácie trénera cez sprostredkovateľa bol dosť nešťastný.“

Tréner Kocian tvrdí, že zápas na Islande nám ukáže smer, ktorým v kvalifikácii pôjdeme - či máme na to, aby sme hrali o postup zo skupiny, alebo sa dostaneme do bodovej straty. „Je to šesťbodový zápas. Ak ho nevyhráme, bude to vážna trhlina do postupových plánov.“ Absencia kapitána Slovana bude v oboch zápasoch podľa neho citeľná. „Hráme so súpermi, proti ktorým potrebujeme byť konštruktívni dopredu. Kto už je v našom futbale konštruktívnejší ako Weiss? Vlado má stále čo dať reprezentácii,“ dodal Kocian.

Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk