Štulajter v ňom videl potenciál od malička: Prvý Hamšíkov tréner o tom, čo Marek urobil iba raz

Bol pri Marekovi Hamšíkovi takmer desať rokov. Trénoval ho od malička, už od šiestich rokov, hneď ako prišiel na nábor do banskobystrického ...
  • Zdroj: Jozef Fabo

Bol pri Marekovi Hamšíkovi takmer desať rokov. Trénoval ho od malička, už od šiestich rokov, hneď ako prišiel na nábor do banskobystrického klubu Jupie. A sprevádzal ho až do odchodu, keď ako 15-ročný putoval do bratislavského Slovana.

Ivan Štulajter dobre vedel, kde sa skrýva výnimočnosť Mareka Hamšíka už v najmladšom veku. „Veľmi rád mal loptu, veľmi dobre ju ovládal. V tom čase zväčša kopal pravou nohou, ale učil sa i ľavou. Vo vedení lopty patril od malička k najlepším. Mal veľmi dobré periférne videnie, rovnako tak prihrávku. Postupne sa vyvíjal až do super štádia,“ podotkol prvý a najdlhšie pôsobiaci Marekov kouč, pričom prezradil aj jednu príhodu, ktorá mu utkvela v pamäti:

„Možno si to nebude Marek ani pamätať, ale keď mal asi 13 rokov a hrali sme o postup do prvej ligy, tak mal kopať penaltu. Učil som ho to pred tým, bol som stopercentne presvedčený, že pôjde. Avšak keď prišlo na lámanie chleba, povedal mi: ,Tréner, ja nejdem.´ Odvtedy to určite neurobil, ale musel ísť iný hráč kopať. Nemohol som ho vytrestať, keď sa tak rozhodol. Penalty za mlada veľmi nekopal. To tiež musí mať hráč v sebe, ale potom už v dospelom veku kopal penalty bez problémov, aj v reprezentácii, len od malička nebol s tým nejako vžitý.“

Hral aj futsal

Ivan Štulajter v súčasnosti trénuje v Hamšíkovej akadémii výber do 19 rokov. Na Mareka spomína iba v dobrom. Prezradil nám, že po tréningoch si ešte pol hodinu aj hodinu zakopal so skupinou ďalších rovesníkov na bránku a chodil aj do športovej haly na Štiavničkách na futsal, kde si taktiež kopal do lopty aj dve hodiny. „Bola tu výborná partia chalanov, navzájom sa ťahali,“ dodal.

Futbalisti SSC Neapol počas osláv titulu.
Fanúšikovia ho prirovnávajú k Maradonovi: Kto je najlepší hráč a tréner v Sérii A? Zobraziť článok

Späť
Viac k téme:
Odporúčame z TIVI.sk
 
});